Leen van Steensel
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Voetbal

Trainer Barendrecht heeft geen spijt van opzettelijk verlies: 'KNVB is de grote loser'

Barendrecht heeft geen spijt van het opzettelijk verliezen van de wedstrijd tegen GVVV in de Derde Divisie. De ploeg werd door de KNVB bestraft met vier punten in mindering. "Als we nog honderd keer in deze situatie komen, doen we honderd keer hetzelfde", zegt trainer en oud-prof Leen van Steensel tegen Rijnmond.

Barendrecht moest verliezen van GVVV om de play-offs te halen en gaf in de laatste vijf minuten een 3-1 voorsprong weg: 3-4. De spits van de ploeg uit Veenendaal kon tot driemaal toe ongehinderd op het doel af lopen en scoren.

Barendrecht biedt GVVV weinig tegenstand

"Dit verdient niet de schoonheidsprijs", reageert Van Steensel, die betaald voetbal speelde bij FC Utrecht en Excelsior. "We hebben best wat oude supporters die zijn weggelopen. Die waren boos en teleurgesteld dat we het zo lieten lopen, want we speelden echt een goede wedstrijd. Daar zit een bepaalde schade voor de club in."

"Maar ik vind niet dat je dat ons mag verwijten. Verzin maar eens een goede manier om in vijf minuten tijd drie tegengoals te krijgen. Die is er niet. Als we nog honderd keer in deze situatie komen, doen we honderd keer hetzelfde."

Van Steensel kreeg veel steun uit de voetbalwereld. "Ik heb de afgelopen anderhalve week, niet overdreven, honderden berichten gehad van trainers, spelers en bestuursleden die allemaal achter ons stonden. Iedereen met een klein beetje voetbal-knowhow had hetzelfde gedaan."

Van concurrent Sparta Nijkerk kwam geen steun. Die club voelde zich benadeeld en vroeg de KNVB om een onderzoek. "Als je het zelf op de laatste dag zo verknalt tegen tien man van Staphorst vind ik dat je gepast afstand moet houden", aldus Van Steensel. "Ze hebben een hoop stof doen opwaaien, met als resultaat dat ook zij klaar zijn. Maar goed, misschien hadden wij in hun schoenen wel hetzelfde gedaan."

Opwinding bij Leen van Steensel

Door de puntenaftrek zakt Barendrecht naar plek vijf op de ranglijst. SteDoCo uit Hoornaar is de nieuwe nummer drie na de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. Zij mogen nu de play-offs in en opvallend genoeg niet Sparta Nijkerk.

'KNVB grote loser'

"De club Barendrecht is hier niet de verliezer, wij zijn als spelersgroep en trainersstaf niet de verliezers en de andere clubs zijn ook niet de verliezers", aldus Van Steensel. "De KNVB is de grote loser. Een ezel stoot zich geen twee keer tegen dezelfde steen, deze bond doet dat dus wel."

Daarbij refereert Van Steensel aan een soortgelijk geval dat het Noord-Hollandse HSV Heiloo in 2018 overkwam. Ook zij kregen toen vier punten in mindering.

De trainer heeft een oplossing klaar, om te voorkomen dat het in de toekomst nogmaals gebeurt: "De KNVB moet de regels snel veranderen. Zorg ervoor dat periodetitels niet doorschuiven. Heeft een periodewinnaar al een periode op zak? Geef die plek dan aan de ploeg die het hoogste staat in de competitie."

"Zo moet het zijn. Wij hebben 34 wedstrijden geknokt en gevochten. Het was een loodzwaar seizoen. Dit had een waanzinnig mooi toetje geweest, maar het is ons niet gegund."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl