NOS Voetbal

KNVB zet Barendrecht uit play-offs na viraal gaan video van opzettelijk verlies

Een opmerkelijke zaak in het amateurvoetbal: BVV Barendrecht is met vier punten in mindering bestraft voor het opzettelijk verliezen van het laatste competitieduel. Een belangrijke aanleiding voor de zaak was een video van een doelpunt die viraal ging.

Door de straf loopt Barendrecht, spelend in de derde divisie, de play-offs om promotie mis. Tegen GVVV werd met 3-4 verloren. Barendrecht stond met 3-1 voor, maar door de tussenstanden op andere velden kwam een opmerkelijke situatie tot stand: alleen bij een nederlaag zou de club uit Zuid-Holland een periodetitel overnemen.

En verliezen deed Barendrecht, dat derde eindigde in de competitie en de tweede periode overnam van kampioen ACV. GVVV trok zo de derde periode naar zich toe. Onderstaande video ging viraal waarna Sparta Nijkerk, die bij een nederlaag van GVVV de derde periode gepakt zou hebben, een klacht indiende.

De gehele defensie van Barendrecht deed er weinig meer aan tegen GVVV, getuige onderstaande video:

Barendrecht biedt GVVV weinig tegenstand

Opzettelijk verliezen mag niet, aldus de KNVB. En daarvoor is Barendrecht, dat niet in beroep gaat, nu bestraft. "Het valt niet te ontkennen dat we geen weerstand hebben geboden in de slotfase van onze wedstrijd tegen GVVV", zegt voorzitter Jeroen Nagtegaal namens BVV Barendrecht.

Ondanks dat is Nagtegaal kritisch op de competitieopzet. "Onze spelers en staf, die elk seizoen prestatieve doelen meekrijgen en daarop ook worden beoordeeld, strijden 34 wedstrijden lang om de nacompetitie te bereiken, dus als de laatste kans daartoe zich vlak voor tijd voordoet grijpt de ploeg die aan."

"Maar we zijn ook niet doof voor de kritiek dat onze opstelling niet sportief zou zijn. De tuchtcommissie heeft nu geoordeeld dat andere onderdelen van het reglement zwaarder wegen en daarom is er een sanctie opgelegd. Net als ons eigen standpunt, kunnen we die zienswijze ook volgen."

Door de straf van de KNVB zakt Barendrecht op de ranglijst en krijgt SteDoCo de plek in de play-offs. En dus niet Sparta Nijkerk, dat de zaak aanspande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl