Faith Kipyegon kan haar ogen niet geloven na haar verbluffende wereldrecord in pas haar vierde 5.000 meter ooit.
NOS Sport

Hassan heeft er een rivaal bij: Kipyegon loopt verbluffend wereldrecord op 5.000 meter

Olympisch kampioene Sifan Hassan heeft er een concurrente bij op de 5.000 meter. En niet zomaar eentje. Bij de Diamond League-meeting in Parijs heeft Faith Kipyegon namelijk nog maar eens haar grote klasse laten zien.

Een week nadat Kipyegon in Florence het wereldrecord op de 1.500 meter had verbeterd, liep ze vrijdag het wereldrecord op de 5.000 meter uit de boeken. Met 14.05,20 was ze 1,42 sneller dan Letesenbet Gidey in oktober 2020 in Valencia.

Sensationeel wereldrecord Kipyegon op haar eerste 5.000 meter in acht jaar

De 29-jarige Keniaanse domineert sinds haar olympische titel in Rio de Janeiro in 2016 de 1.500 meter. Slechts een keer werd de wereldrecordhoudster verslagen: in 2019 was Hassan haar te snel af bij de wereldkampioenschappen in Doha.

Dit seizoen heeft Kipyegon haar ogen gericht op de 5.000 meter, een afstand die ze al acht jaar niet meer in competitieverband gelopen had. Haar rentree vanavond was er een voor de geschiedenisboeken.

In Florence was de 1.500 meter volledig afgestemd op de recordpoging van Kipyegon, maar nu moest ze afrekenen met de houdster zelf, Gidey. Ondanks het moordende tempo van gelegenheidshaas Beatrice Chepkoech (wereldrecordhoudster op de 3.000 meter steeplechase) leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de Ethiopische.

Gidey nam na 3.000 meter resoluut de leiding, maar Kipyegon volgde ontspannen in haar spoor. Twee ronden voor het einde nam de Keniaanse de kop over en met een magistrale laatste ronde (60,08) declasseerde ze Gidey en ontnam haar bovendien de mondiale toptijd.

Klaver vijfde in sterke 400 meter

Hassan zelf schitterde in Parijs door afwezigheid, net als Femke Bol. Daardoor was Lieke Klaver de Nederlandse blikvanger in een buitengewoon sterk bezette 400 meter. Klaver liep uitstekend - met 50,32 bleef ze 0,14 boven haar persoonlijke record - maar eindigde slechts als vijfde.

Dat kwam door de sterke tegenstand, met regerend olympisch en wereldkampioene op de 400 meter horden, Sydney McLaughlin, als blikvanger. De Amerikaanse deed voor het eerst in lange tijd weer mee aan een grote wedstrijd en ging er als een raket vandoor.

Paulino klopt McLaughlin in sterk bezette 400 meter in Parijs, Klaver vijfde

Op het laatste rechte stuk stortte McLaughlin echter in en werd gepasseerd door de nummer twee van de Spelen en de WK, de Cubaanse Marileidy Paulino.

McLaughlin eindigde als tweede in 49,71, maar wel op grote afstand van Paulino (49,12). De Bahreinse Salwa Eid Naser, wereldkampioene in 2019 en net terug na een tweejarige dopingschorsing, werd derde in 49,95.

Nog twee wereldrecords

Op een geweldige atletiekavond in Parijs was ook Lamecha Girma goed voor een wereldrecord. Op de 3.000 meter steeplechase dook de Ethiopiër, die op de Spelen van 2021 en de WK van 2022 zilver won, met 7.52,11 ruim anderhalve seconde onder het negen jaar oude record van de in Kenia geboren Qatarees Saif Saaeed Shaheen.

Ethiopiër Girma loopt op 3.000 meter steeplechase negen jaar oud wereldrecord uit de boeken

En aan het begin van de avond liep ook het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen een sensationeel wereldrecord op de incourante twee Engelse mijl (3,219 kilometer).

Hoewel die afstand zelden wordt gelopen, hebben veel van de allergrootste namen in de atletiek zich gewaagd aan een recordpoging. Eliud Kipchoge, Hicham el Guerrouj, Paul Koech, Kenenisa Bekele en Mo Farah kwamen niet in de buurt van de grens van acht minuten.

Haile Gebreselassie deed dat in 1997 bij de FBK Games in Hengelo wel, maar strandde op 8.01,08. Slechts een atleet dook ooit eerder onder de magische grens.

Jakob Ingebrigtsen liep in Parijs een sensationeel wereldrecord op de incourante, maar prestigieuze twee mijl.

Een paar weken na Gebreselassie liep de Keniaan Daniel Komen in het Belgische Hechtel de dubbele Engelse mijl in 7.58,61.

Met 7.54,10 haalde de Noor daar nog liefst vierenhalve seconde vanaf.

Olympisch kampioen Jacobs kansloos op 100 meter

Op de 100 meter kwam olympisch kampioen Marcell Jacobs er met 10,21 (zevende) niet aan te pas. Noah Lyles, wereldkampioen op de 200 meter, zegevierde in 9,97.

Lyles heerst op 100 meter bij bij Diamond League Parijs, Jacobs komt er niet aan te pas

Andere opmerkelijke prestaties kwamen van Keely Hodgkinson op de 800 meter en hordenloper Grant Holloway.

Hodgkinson, die bij de Spelen van 2021 en de WK van een jaar later zilver veroverde, denderde op de 800 meter naar 1.55,77. In haar eerste outdoorrace van het seizoen was dat een Brits record.

Grant Holloway liep op de 110 meter horden voor het eerst dit seizoen onder de dertien seconden: 12,98.

Schilder valt tegen

Voor Jessica Schilder, de enige andere Nederlandse deelnemer in Parijs liep de Diamond League-meeting uit op een teleurstelling. De 24-jarige kogelstootster uit Volendam kwam na een ongeldige poging niet verder dan 17,93 meter en 17,95 meter. Daarmee bleef ze ver verwijderd van haar persoonlijk record van 20,24 meter.

Europees kampioene Schilder was twee weken geleden in Rabat, in haar eerste outdoorwedstrijd, nog tweede geworden met 18,85 meter. Ook toen liet ze maar twee geldige pogingen zien.

De Portugese Auriol Dongmo, die bij de EK zilver won achter Schilder, zegevierde in Parijs. Met 19.72 meter verwees ze wereldkampioene Chase Ealey (19,43 meter) naar de tweede plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl