Basketballers ZZ Leiden slaan eerste slag in finale BNXT League tegen Oostende

De basketballers van ZZ Leiden hebben een eerste stap gezet naar titelprolongatie in de BNXT League, de competitie met de beste Belgische en Nederlandse clubs.

Aan de Belgische kust won de Nederlandse ploeg de eerste wedstrijd in de best-of-three-serie met 79-66 van Filou Oostende. Zondag is de tweede wedstrijd in Leiden. Als Leiden dat duel wint, heeft het de 'treble' op zak: bekerwinnaar, landskampioen en kampioen van de BNXT League.

De Nederlands kampioen begon sterk tegen de beste ploeg van België dit jaar. Onder leiding van de Amerikaan David Collins, die elf van de eerste veertien punten voor zijn rekening nam, nam Leiden al snel een voorsprong van tien punten.

Die intensiteit werd doorgetrokken naar het tweede kwart waarin Oostende lange tijd maar moeizaam tot scoren kwam. Leiden breidde de voorsprong uit naar vijftien punten, maar toen kreeg de thuisploeg opeens de geest.

Mede dankzij een flinke foutenlast aan de kant van Leiden kwam Oostende steeds iets dichterbij. Onder leiding van de Nederlander Keye van der Vuurst de Vries, die op slag van rust nog een driepunter raak schoot, werd het gat tussen beide teams verkleind tot drie punten, 41-44.

Na de pauze kwam Oostende zelfs heel even op gelijke hoogte (44-44), maar toen stelde Leiden orde op zaken. Het hielp de thuisploeg ook niet dat coach Dario Gjergja meer met de scheidsrechters bezig was dan met zijn eigen team. Gedrag dat door zijn spelers over werd genomen.

ZZ Leiden-coach Douglas Spradley tijdens het duel met Oostende

De frustratie aan Belgische kant en het betere spel van Leidse kant zorgden ervoor dat Leiden weer een flinke voorsprong pakte en met een verschil van dertien punten (54-67) aan het laatste kwart kon beginnen.

In die vierde periode bleef de marge van Leiden telkens minstens negen punten, meer dan genoeg om gedecideerd de wedstrijd uit te spelen. Collins, die vlak voor het einde naar de kant moest met zijn vijfde fout, werd topscorer met 22 punten. Deion Hammond kwam tot 18 punten, Luuk van Bree, die vier driepunters raak schoot, droeg 14 punten bij. Van der Vuurst de Vries werd topscorer aan Belgische kant met 18 punten en had ook nog 10 assists.

De tweede wedstrijd in de best-of-three-serie is zondag om 15.00 uur. Bij Leids verlies vindt dinsdag om 20.30 uur in Oostende een derde, beslissende wedstrijd plaats.