Vluchtelingen op Lampedusa
NOS Nieuws

Coalitiepartijen overwegend positief over EU-asielakkoord

De regeringspartijen in Den Haag reageren overwegend positief op het akkoord dat Europese bewindslieden gisteren sloten over migratie. De ministers werden het er onder meer over eens dat asielzoekers die weinig kans maken aan de Europese buitengrenzen kunnen worden opgesloten.

Als ze geen recht hebben op asiel, worden ze teruggestuurd. Kinderen zonder ouders mogen niet worden vastgezet. Verder moeten de Europese landen migranten overnemen uit 'aankomstlanden' als Italië en Griekenland. Als ze dat niet doen, moeten ze 20.000 euro per asielzoeker betalen.

In politiek Den Haag valt vaak het woord 'doorbraak'. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans spreekt van een positief akkoord voor Nederland na een jarenlange impasse. Volgens hem kan met deze afspraken de asielinstroom naar Nederland worden verlaagd.

Zijn D66-collega Anne-Marijke Podt benadrukt dat de migratie-ministers nu op één lijn zitten. Ze voegt eraan toe dat D66 al jaren aandringt op Europese afspraken, "zodat we vluchtelingen beter kunnen helpen en mensen die geen kans maken sneller kunnen terugsturen".

'Meer stappen nodig'

Ook voor CDA'er Bart van den Brink is dit een belangrijke stap. "Maar er zijn nog wel meer stappen nodig, want we moeten uiteindelijk toe naar een systeem waarin de mensensmokkelaar niet meer bepaalt wie asiel in Europa krijgt; we moeten de Europese buitengrenzen echt helemaal dicht zien te krijgen", zei hij in tv-programma Op1.

Don Ceder van de ChristenUnie denkt dat de weg vrij is voor een akkoord dat voor een eerlijke verdeling gaat zorgen. In Met het Oog op Morgen benadrukte hij dat het aanvankelijke plan om ook kinderen zonder ouders vast te zetten nu van tafel is.

Ook Kati Piri van oppositiepartij PvdA reageert opgelucht op dat laatste. Ze vindt het wel "zorgelijk dat gezinnen met kinderen maanden aan de buitengrenzen van Europa vast kunnen komen te zitten." Ze benadrukt dat er "na zeven jaar gesteggel eindelijk een akkoord is over een Europees asielbeleid", maar ze hoopt dat in de onderhandelingen met het Europees Parlement de rechten van migranten steviger worden verankerd.

'Solidariteit afkopen'

GroenLinks reageert kritisch. Kamerlid Suzanne Kröger hekelt dat gezinnen met kinderen kunnen worden vastgezet en zegt dat "je solidariteit kunt afkopen". Volt-voorman Laurens Dassen spreekt van een beschamend akkoord dat niks oplost. Ook hij vindt het "teleurstellend dat landen de noodzakelijke solidariteit kunnen afkopen".

De PVV ziet niets in de afspraken en spreekt van een "baggerdeal". Partijleider Wilders: "Vage EU-asieldeals en afspraken met onbetrouwbare Arabieren als Tunesië komen niet in de buurt van wat er echt moet gebeuren: het sluiten van onze nationale grenzen voor gelukzoekers en criminelen."

Net als in de Tweede Kamer is links en rechts in het Europees Parlement zeer verdeeld over de deal. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is vooral opgelucht dat de regeringsleiders na jaren gesteggel het eens lijken te zijn geworden. "Nu de Raad klaar is voor onderhandeling kan het tempo omhoog. We moeten naar een sterk Europees asiel- en migratiepact. Dat betekent: goede controle aan de buitengrenzen, efficiënte procedures en voorkomen dat asielzoekers binnen de EU doorreizen."

Tineke Strik, Europarlementariër van GroenLinks, is allesbehalve tevreden met het akkoord tussen de landen. "De EU-ministers pretenderen een oplossing te hebben gevonden, maar wat ze daadwerkelijk doen is het falende asielbeleid verergeren." Strik vreest dat vluchtelingen nu langdurig worden opgesloten aan de buitengrenzen.

De komende maanden moeten het Europees Parlement en de EU-landen het eens worden over de nieuwe migratiedeal. Ze willen voor de verkiezingen van volgend jaar officieel een akkoord hebben.

Niet het nieuwe normaal

VluchtelingenWerk Nederland zegt tegen persbureau ANP aan de ene kant blij te zijn met de asieldeal. "Europa erkent hiermee dat de druk op de zuidelijke landen al jaren veel te hoog is." Toch heeft de organisatie ook twijfels over de overeenstemming. "Wij vragen ons af of dit migratieakkoord die landen de verlichting zal brengen die nodig is."

Hiermee doelt VluchtelingenWerk op de afspraak over het betaald afwijzen van migranten uit aankomstlanden. Op die manier kan volgens de organisatie een eventueel verzoek om solidariteit eenvoudig worden afgekocht. Het is volgens VluchtelingenWerk dus nog maar de vraag "of het akkoord ook echt zal leiden tot een eerlijker verdeling".

Ook Amnesty International is in een reactie kritisch over deze mogelijkheid om een migrant te weigeren door te betalen. "Dit afkopen van de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen moet niet het nieuwe normaal worden." Ook vindt de organisatie het uitzetten van migranten naar een land waar ze niet vandaan komen "levensgevaarlijk omdat er niet wordt gekeken naar hoe daar de mensenrechten omstandigheden zijn". Het vastzetten van gezinnen met kinderen aan de grens is volgens Amnesty in strijd met kinderrechten.

In aanloop naar de ontmoeting van de ministers van Asiel zei het Europese Rode Kruis gisteren op Twitter dat grensprocedures een uitzondering moeten blijven. "In ieder geval kinderen moeten vrijgesteld zijn van grensprocedures, ongeacht hun leeftijd en nationaliteit, en detentie moet een laatste redmiddel blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl