NOS Wielrennen

Stunt in ZLM Tour: jonge wielerploeg Tour de Tietema verrast met ritzege eerste etappe

Stunt in ZLM Tour: jonge wielerploeg Tour de Tietema verrast met ritzege eerste etappe

Zelden blijft een renner uit de klauwen van een aanstormende Jumbo-Visma-trein, maar Yentl Vandevelde is het gelukt. In de eerste etappe van de ZLM Tour bleek de 22-jarige Belg van de TDT-Unibet-ploeg de sterkste in een kopgroep van acht man. Het is de eerste grote zege in het nog prille bestaan van de ploeg rondom Youtuber Bas Tietema.

De Italiaan Alexander Konychev finishte als tweede, Bert-Jan Lindeman als derde. Het peloton, met onder anderen topsprinters Mark Cavendish (Astana) en Olav Kooij (Jumbo-Visma), kwam net te laat.

Vandevelde maakte deel uit van een vroege kopgroep van aanvankelijk acht renners. De Jumbo-trein liet namens sprinter en kopman Kooij, winnaar van de ZLM Tour van 2022, de achterstand gedurende de dag niet enorm oplopen.

Met nog 14 kilometer tot de finish had de kopgroep nog anderhalve minuut voorsprong, maar in de finale bleek dat het peloton zich had misrekend en op ruim twee kilometer van de finish sprong Vandevelde weg uit de groep vluchters. Vandevelde kwam na 202,5 kilometer vanaf Westkapelle alleen aan in 's Heerenhoek.

Eekhoff behoudt leiding

Nils Eekhoff, winnaar van de proloog, wist de leiding in het algemeen klassement te behouden. De Nederlander van Team DSM vertrekt morgen in het geel voor een etappe van 184 vlakke kilometers van Schijndel naar Buchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl