Joost Luiten op de Dutch Open in mei
NOS Sport

Luiten verontwaardigd over samenwerking met omstreden LIV: 'Wij hebben niets te zeggen'

De onverwachte samenwerking tussen het omstreden, door Saudi-Arabië gefinancierde LIV Golf en de PGA Tour en de European Tour, zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij topgolfers. In een persbericht van dinsdag verkondigde Jay Monahan, de algemeen commissaris van de PGA Tour, dat de golfsport na twee jaar van onderlinge ruzie weer verenigd moest worden. "Een historische dag", noemde Monahan het.

Toch hoeft hij van de meeste golfers nog niet op applaus te rekenen, zo lijkt het.

'We hebben niets te zeggen'

"Zeker", antwoordt Joost Luiten in het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn & Omstreken op de vraag of hij verrast was door het nieuws.

De Nederlandse golfer werd, net als de meeste van zijn collega's, pas achteraf ingelicht over de ophanden zijnde samenwerking. "Er waren zes of zeven mensen die ervan afwisten en dit van bovenaf besloten hebben. Ze zeggen altijd dat de European Tour een tour van de leden is, maar uiteindelijk hebben we dus niets te zeggen."

Ook de Canadees Mackenzie Hughes was onaangenaam verrast met de aangekondigde samenwerking:

Golfer Mackenzie Hughes: "Voel me verward, verrast en gefrustreerd"

De LIV Golf Invitational Series zorgde voor verdeling in de golfwereld. Het door Saudi-Arabië gefinancierde LIV verleidde spelers die uitkwamen in de andere circuits, zoals de PGA Tour en de European Tour, met veel geld tot een overstap. Spelers die het grote geld niet konden weerstaan, konden rekenen op een schorsing. Dat leverde een enorme hoeveelheid rechtszaken op.

Met de samenwerking zijn die rechtszaken van de baan, maar de verdeeldheid die ontstond, is er nog. Voor de golfers die achterbleven, werd LIV beschouwd als de vijand, schetst Luiten.

De plotselinge samenwerking levert dan ook een hoop vraagtekens op, zegt de golfer. "Het is nog zo vers en er is nog zoveel onduidelijk dat we eigenlijk niet weten hoe we ons moeten voelen, maar ik heb nog niemand gesproken die er heel erg blij mee is."

Dat samenwerken uiteindelijk de beste weg naar succes is, daar zijn veel golfers het over eens. De manier waarop de samenwerking nu tot stand komt, levert PGA-commissaris Jay Monahan echter een hoop kritiek op.

Veel spelers, onder wie Luiten, verwijten hem hypocrisie. "Hij was degene die de hardste en sterkste woorden gebruikte tegen LIV Golf en nu ineens doet hij alsof het zijn grootste vrienden zijn. Die ommekeer is natuurlijk heel vreemd."

Monahan zegt de verwijten te begrijpen en accepteren. Bovendien kondigde hij aan dat spelers die een jaar geleden het geld van LIV afsloegen en trouw bleven aan de PGA tour daarvoor gecompenseerd zullen worden.

Beluister hier het complete interview met Luiten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl