Beatriz Haddad Maia
NOS SportAangepast

Na 55 jaar staat er met Haddad Maia weer Braziliaanse in halve finales grandslam

Voor het eerst sinds 1968 staat er een Braziliaanse tennisster in de halve finales van een grandslamtoernooi. Sterker nog, op Roland Garros had nog nooit een vrouw uit dat land de laatste vier gehaald. Tot Beatriz Haddad Maia nu.

Ze versloeg de als zevende geplaatste Ons Jabeur met 3-6, 7-6 (5), 6-1.

In de halve finales treft Haddad Maia titelhouder Iga Swiatek. De Poolse nummer een van de wereld versloeg de jonge Amerikaanse Coco Gauff in een herhaling van de finale van vorig jaar zonder veel moeite: 6-4, 6-2.

Titelhouder Swiatek verslaat Gauff opnieuw en plaatst zich voor halve finales Roland Garros

In 1968 haalde de Braziliaanse Maria Bueno de kwartfinales op Roland Garros en Wimbledon en de halve finales bij de US Open. Daarna was er groot succes voor de Braziliaanse mannen, met rond de eeuwwisseling als hoogtepunt drie titels op Roland Garros voor Gustavo Kuerten.

Haddad Maia, die op grandslamtoernooien nooit verder kwam dan de tweede ronde, verloor de eerste set vooral door haar beroerde service. Ze won slechts 10 van haar 26 opslagpunten.

Jabeur schopt bal weg

De Tunesische Jabeur deed het op dat vlak niet veel beter, maar heerste wel in de rally's. Ze sloeg ook meer winners en pakte veel punten met haar dropshots.

Jabeur ging almaar slordiger spelen na de verloren tiebreak. Zo schopte ze in de derde set de bal weg na een opslag die in bleek: het leverde Haddad Maia een breakpoint op en een tweede break.

De 27-jarige Haddad Maia had in de vorige ronde nog bijna vier uur op de baan gestaan. Door de zege bestormt ze de toptien, haar hoogste klassering ooit. Drie jaar geleden viel ze nog ver terug op de wereldranglijst vanwege een dopingschorsing.

Swiatek angstgegner van Gauff

In de andere kwartfinale bood Gauff (19 jaar oud) in het begin nog weerstand tegen Swiatek (22 jaar oud), in een herhaling van de finale van vorig jaar.

Gauff had in de vorige zes duels tegen de Poolse geen set gewonnen en in de finale van 2022 pakte ze maar vier games. Het werd toen 6-1, 6-3 voor Swiatek.

Halve finales vrouwen

Iga Swiatek - Beatriz Haddad Maia
Karoliná Muchová - Aryna Sabalenka

Door de wat mindere tweede service van tweevoudig Roland Garros-winnares Swiatek (naast vorig jaar won ze ook in 2020) aan te pakken, bood Gauff nu meer partij in de returngames. Wel haperde haar eigen opslag geregeld, zo ook bij 4-5 in de eerste set (break tegen op love).

Gauff kon het fysiek wel bijbenen in de tweede set, maar zette zich te langzaam over gemaakte fouten heen, anders dan de mentaal veel sterkere Swiatek. Uiteindelijk won Swiatek dit keer met 6-4,6-2, een iets beter resultaat voor Gauff dan in de finale van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl