NOS SportAangepast

De Groot boekt honderdste zege op rij, pupil Sluiter klaar op Roland Garros

Diede de Groot heeft haar honderdste wedstrijd op rij gewonnen in het enkelspel. De Nederlandse rolstoeltennisster versloeg in de eerste ronde van Roland Garros de Française Emmanuelle Mörch: 6-2, 6-2.

Na het winnende punt kreeg De Groot een shirt van Paris Saint-Germain overhandigd met haar naam en nummer 100 haar rug.

Rolstoeltennisster De Groot boekt honderdste zege op rij

De 26-jarige De Groot geldt als gedoodverfde winnares op het Franse grandslamtoernooi en weinig moeite de tweede ronde te bereiken. Ze leverde drie keer haar service in, maar brak veel vaker terug. Zeven keer won ze de game waarin Mörch serveerde.

In 2021 en 2022 won De Groot alle grandslamtoernooien. Ook de eerste in 2023 (de Australian Open) werd gewonnen. De Groot kan op Roland Garros, dat voor de eerste keer een deelnemersveld van zestien rolstoeltennissters kent, haar tiende grandslamtitel op rij winnen.

Geen halve finales voor Svitolina

Het is Jelina Svitolina, de pupil van coach Raemon Sluiter, niet gelukt de halve finales te bereiken. De tennisster uit Oekraïne verloor in de kwartfinales met 6-4, 6-4 van de als tweede geplaatste Belarussische Aryna Sabalenka.

Raemon Sluiter kijkt samen met Gaël Monfils (links) naar de wedstrijd van Svitolina

Svitolina leek er aan het begin van de tweede set nog een derde set uit te kunnen slepen. De 28-jarige nummer 192 van de wereld nam een voorsprong van 2-0, maar verloor daarna drie games op rij. Sabalenka kwam in de laatste game terug van een 0-30 achterstand en sleepte de zege binnen.

Svitolina stond voor het eerst sinds 2021 weer in de kwartfinales van een grandslamtoernooi.

Zegereeks Pavljoetsjenkova ten einde

Anastasija Pavljoetsjenkova heeft haar opmerkelijke zegereeks op Roland Garros niet kunnen voortzetten. Met haar partij van ruim drie uur uit de vorige ronde nog in de benen verloor ze in de kwartfinales van Karoliná Muchová: 5-7, 2-6.

Anastasija Pavljoetsjenkova

Pavljoetsjenkova was twee jaar geleden nog finaliste in Parijs, maar stond daarna bijna een jaar aan de kant met een knieblessure. Daardoor was ze diep weggezakt op de wereldranglijst, wat haar met de 333ste plaats nu de laagste geklasseerde speelster ooit maakte in de kwartfinales van Roland Garros.

De Russin, bijna 32 jaar inmiddels, vocht zich in de vijf breaks tellende eerste set steeds knap terug, maar kon een 4-3 marge niet vasthouden. Dat kwam vooral doordat de Tsjechische veel terughaalde.

Dat was ook het geval in set twee, waarin Muchová de klus simpel klaarde en komende week de mondiale toptwintig bestormt op de nieuwe WTA-ranking.

Halve finales vrouwen

Iga Swiatek/Coco Gauff - Beatriz Haddad Maia/Ons Jabeur
Karoliná Muchová - Aryna Sabalenka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl