Lance Duijvestijn

Almere City slaat eerste slag in strijd om eredivisieticket met FC Emmen

Almere City heeft de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om promotie/degradatie gewonnen van FC Emmen. In Almere won de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie dinsdagavond met 2-0 van de nummer zestien van de eredivisie.

Lance Duijvestijn maakte in de tweede helft beide treffers van Almere City. De return in Emmen staat zondag om 18.00 uur op het programma.

Almere City op drempel eredivisie: 'Geweldig, hele stad staat erachter'

Almere City, dat in de eerste ronde van de play-offs FC Eindhoven na verlenging had verslagen en in de halve finales VVV-Venlo na strafschoppen de baas was, begon fel aan het duel.

Het leverde in de tweede minuut al meteen een levensgevaarlijke kans op. Théo Barbet kopte uit een corner hard richting doel, maar de Franse verdediger zag zijn inzet vlak voor de lijn gekeerd worden. Lorenzo Burnet gooide zich voor het schot en kopte de bal uit het doel.

Dick Lukkien (FC Emmen) op de bank in Almere

Het bleek de enige grote kans die Almere kreeg in de beginfase, ondanks een flink veldoverwicht. Pas in de achttiende minuut, toen Emmen voor het eerst een paar minuten van de eigen helft kon komen, kwam de eerste Drentse kans.

Na een snelle combinatie met spits Richairo Zivkovic kwam Achmed El Messaoudi door aan de rechterkant. Zijn schot van dichtbij werd echter gekeerd door Almere-keeper Nordin Bakker.

Fout Zivkovic

Naarmate de eerste helft vorderde kwam het duel meer in evenwicht en in het eerste uur gebeurde er niet veel meer. Tot aan de 63ste minuut. Emmen-spits Zivkovic ging in zijn eigen verdediging onzorgvuldig met de bal om waarna Rajiv van La Parra ermee aan de haal ging.

Zivkovic trok de aanvaller vervolgens neer op de rand van het strafschopgebied waarna arbiter Danny Makkelie niets anders kon doen dan naar de stip wijzen. Lance Duijvestijn, die in de strafschoppenserie tegen VVV-Venlo een paar dagen eerder ook succesvol was, schoot onberispelijk raak.

Lance Duijvestein schreeuwt het uit

Emmen deed daarna meteen van zich spreken, was binnen een minuut gevaarlijk via schoten van Ole Romeny en El Messaoudi, maar beide keren lag Bakker goed in de weg.

Tweede Duijvestein

Almere City weerstond de storm en kwam tien minuten later zelfs op een 2-0 voorsprong. Na een vlot lopende aanval belandde een scherpe voorzet voor het Emmen-doel waarna Miguel Araujo de bal onbewust richting eigen doel werkte. Duijvestijn was er als de kippen bij om zijn tweede van de wedstrijd binnen te tikken.

Zondag krijgt FC Emmen nog een laatste kans om lijfsbehoud veilig te stellen en trainer Dick Lukkien, die naar FC Groningen vertrekt, een waardig afscheid te geven. Door de ploeg van trainer Alex Pastoor kan er voetbalgeschiedenis worden geschreven, want de club kwam nog nooit uit in de eredivisie.

Pastoor wil nog niet te veel op de zaken vooruit lopen. "Het is een tweeluik, dus dat betekent dat het nu 'rust' is. En een eredivisieploeg die met 2-0 op de broek krijgt, gaat zijn messen slijpen. Dus daar kunnen we ons op voorbereiden. Maar die messen worden hier ook geslepen."

Lukkien vond Almere City de verdiende winnaar. "Ik zag een onherkenbaar Emmen vanavond. Almere heeft er meer energie ingelegd dan wij en dat is niet goed te praten. Maar deze wedstrijd is nog niet gespeeld. Zondag klappen wij er vol op."