Almere City viert de finale plek in de play-offs

Almere mag dromen van eredivisie na drie gestopte strafschoppen door Bakker

Na ruim drie uur voetballen is er één play-off-finalist bekend: Almere City. In het duel met VVV-Venlo (1-1), dat nog tijdelijk gestaakt werd, moest na strafschoppen een winnaar aangewezen worden. In de finale neemt Almere het op tegen FC Emmen, dat won van NAC.

De grote held van de avond werd Almere-doelman Nordin Bakker: hij verrichtte in de verlenging belangrijke reddingen en stopte in de penaltyserie drie pogingen. Een strafschop ging over.

Stormend begin

Op voorhand stond Almere City voor een flinke uitdaging: in de laatste tien thuisontmoetingen met VVV werd er nooit gewonnen. Het duel van afgelopen donderdag eindigde ook in 1-1. Tot veel genoegen van Almere-trainer Alex Pastoor werd er vanmiddag in een uitverkocht stadion direct vanaf de aftrap gestormd.

Verdediger Théo Barbet was na drie minuten dichtbij. De linkspoot mocht tot diep in de zestienmeter van VVV opkomen, maar stuitte op doelman Ennio van der Gouw. In de corner die volgde, ontstond een soort schiettent vlak voor het doel. De VVV-defensie slaagde er maar net in de bal weg te werken.

Daarna kakte het duel wat in. Een slordig spelend VVV kwam nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel, terwijl het bij Almere aan zuiverheid ontbrak om het de VVV-doelman écht lastig te maken.

Almere City maakt openingsdoelpunt

VVV-coach Rick Kruijs greep na rust in en bracht Soulyman Allouch. Ondanks het impuls bleef het spelbeeld tijdens het eerste deel van de tweede helft hetzelfde. Sterker nog, na vijftig minuten kwam Almere op voorsprong door Lance Duijvestijn.

Een voorzet van José Pascu op de achterlijn kon maar net weggewerkt worden door Mitchell van Rooijen. De bal belandde op de zestienmeter waar Duijvestijn klaar stond om af te drukken. En dat deed de aanvaller, in de rechteronderhoek: 1-0.

De bezoekers uit Venlo zochten daarna de aanval en werden via invaller Carl Johansson meerdere keren gevaarlijk. Vlak daarna voorkwam doelman Van der Gouw de 2-0 voor Almere City. Een geplaatste kopbal van Hilterman, die uitstekend bediend werd door Anthony Limbombe, kon maar net gepareerd worden.

Wedstrijd stilgelegd na gelijkmaker

Een belangrijke redding, want in minuut zestig zette Allouch de gelijkmaker op het scorebord. Hij werd op de rand van de zestienmeter aangespeeld, dribbelde naar binnen en krulde de bal op weergaloze wijze in de rechterbovenhoek.

Na het doelpunt werd de wedstrijd even gestaakt. Vanuit het uitvak van VVV werd tijdens het vieren van het doelpunt een beker gegooid die op het veld belandde.

VVV-spelers vieren gelijkmaker met publiek waarna het duel tijdelijke gestaakt wordt

Nadat het duel weer begonnen was, ging vooral Almere City op jacht naar de winnende treffer. Zonder grote kansen, tot de 87ste minuut: Almere-spits Hilterman faalde oog in oog met doelman Van der Gouw, die maar weer eens een belangrijke redding verrichtte.

Almere-doelman Bakker held

Er vielen geen doelpunten meer, dus geen winnaar na negentig minuten. In de verlenging had Almere City een veldoverwicht, maar kreeg VVV de twee grootste kansen.

Nordin Bakker

Na een inschattingsfout achterin ging invaller Özcan Yaşar alleen op het doel af, maar doelman Bakker voorkwam een treffer. De rebound van Nick Venema werd van de lijn gehaald door verdediger Akujobi. Ondanks enkele mogelijkheden van Almere, viel er geen doelpunt meer in de verlenging.

VVV mocht vier strafschoppen nemen en miste die allemaal; Bakker redde drie keer, een penalty ging over. Bij Almere City gingen de eerste twee pogingen mis. Duijvestijn en Peña raakten wel voor Almere City.