Bij de brand komt veel rook vrij
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Brand in stal Beerta onder controle, wel nog hinder voor verkeer

In Beerta in Groningen heeft vandaag een grote brand gewoed bij een varkensbedrijf. De brandweer laat weten dat de brand inmiddels onder controle is, maar nog niet uit.

De brand woedde in een van de twee varkensschuren. Een daarvan is volledig afgebrand. De andere schuur brandde deels uit. De brandweer zegt dat er tijdens de brand met veel mensen een deel van de varkens naar buiten is gedreven, meldt RTV Noord.

"Voordat de brand uitbrak, waren er rond de 300 tot 400 biggen en zeugen aanwezig. Een deel daarvan is gered door de eerste ploegen ter plaatse", aldus de brandweer. Een veearts behandelt de gewonde varkens. Volgens de brandweer heeft een deel van de dieren de brand niet overleefd, hoeveel is niet duidelijk.

Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Winschoten en Bad Nieuweschans stilgelegd. Ook zijn de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten. De brandweer laat weten dat dit, ook na het sein brand meester, nog wel even kan duren.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer adviseerde mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren te sluiten en eventueel ventilatiesystemen uit te schakelen. De brandweer waarschuwt dat er ook bij het nablussen rook vrijkomt.

Bekijk hier de beelden van de brand:

Veel rook door stalbrand bij varkensfokkerij in Beerta

Twee weken geleden woedde een grote brand in een varkensstal in Reusel (Noord-Brabant). Alle 3000 varkens die in de stal stonden, overleefden de brand niet. Begin april was er ook een grote stalbrand in het Brabantse Sint-Oedenrode, waar zo'n 9000 varkens omkwamen.

Begin mei meldde het Verbond van Verzekeraars dat er door stalbranden in 2022 ruim 130.000 dieren zijn omgekomen. Dat zijn er veel meer dan in 2021, toen er bijna 7000 dieren omkwamen. In 2020 werden 108.794 dieren gedood bij stalbranden. Het verbond pleit voor meer maatregelen tegen stalbranden, zoals minder dieren bij elkaar in een stal en een jaarlijkse check op brandveiligheid.

Advertentie via Ster.nl