De stalbrand in Sint Oedenrode
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Grote stalbrand in Sint-Oedenrode, 9000 varkens omgekomen

Bij een veehouder in het Brabantse Sint-Oedenrode heeft een grote brand gewoed in twee varkensstallen. Volgens de veiligheidsregio hebben zo'n 9000 varkens de brand niet overleefd. Inmiddels is het vuur onder controle.

De brandweer verstuurde een NL-Alert vanwege de rookontwikkeling. "Woon je in het gebied waar de rookwolken naartoe trekken, hou dan ramen en deuren dicht", zei een brandweerwoordvoerder bij Omroep Brabant. Volgens hem ging het om een voorzorgsmaatregel. Er zijn geen aanwijzingen dat asbest is vrijgekomen. Ook zijn er geen mensen gewond geraakt.

Glasdeeltjes

Rond 15.00 uur was de brand onder controle. Het nablussen kan volgens de veiligheidsregio nog uren duren. De oorzaak van de brand wordt na de bluswerkzaamheden onderzocht.

Omdat er in de omgeving glasdeeltjes op de grond terecht zijn gekomen, adviseert de veiligheidsregio mensen in een straal van 3,5 kilometer om hun dieren naar binnen te halen. "Dit geldt ook voor het grotere vee dat in de weilanden staat", aldus de veiligheidsregio.

De neergevallen deeltjes kunnen mensen ook zelf opruimen met handschoenen aan, zegt de veiligheidsregio. "Ze mogen in een dichtgebonden vuilniszak bij het restafval." Openbare ruimtes worden door de gemeente schoongemaakt.

De rook was tot in de verre omgeving zichtbaar:

Grote stalbrand

De brand ontstond even na het middaguur door nog onbekende oorzaak en breidde zich snel uit naar de twee grote varkensstallen. Grote zwarte rookwolken waren van ver te zien, onder meer in Den Bosch en Eindhoven.

Andere gebouwen

De brandweer slaagde erin om te voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar het nabijgelegen woonhuis en andere gebouwen in de buurt.

Advertentie via Ster.nl