Coinbase-topman Brian Armstrong
NOS Nieuws

Na Binance ook Coinbase aangeklaagd voor fraude door beursautoriteit

Gisteren werd de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, aangeklaagd. Vandaag was het de beurt aan de grootste cryptobeurs van de VS, Coinbase. Volgens de Amerikaanse beursautoriteit SEC functioneerde Coinbase, net als Binance, als een illegale effectenbeurs en tussenpersoon.

Coinbase faciliteerde volgens de SEC al sinds 2019 het kopen en verkopen van financiële producten gebaseerd op cryptomunten zonder daar vergunningen van de SEC voor te hebben.

Daardoor was er geen toezicht op Coinbase en werden klanten volgens de SEC slecht beschermd tegen fraude en manipulatie. "Je kan niet zomaar de regels negeren omdat je ze niet leuk vindt", zegt de SEC. "Coinbase was zich er zeker van bewust dat de beurswetten op het bedrijf van toepassing waren, maar weigerde opzettelijk ze te volgen."

'Misleiding, oplichting, manipulatie'

Coinbase heeft nog niet gereageerd. Het aandeel van het bedrijf staat vanwege de zaak op een verlies van zo'n 15 procent. Coinbase is een van de vele cryptobedrijven die in opspraak zijn gekomen. Vorig jaar gingen de grote cryptobeurzen FTX en Celsius failliet.

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten waarschuwt consumenten al langere tijd voor het kopen van cryptomunten zoals bitcoin en ethereum. "Crypto's zijn lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling. Koersen kunnen daardoor sterk fluctueren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl