Eredivisiewedstrijd op gras
NOS Voetbal

Kunstgras in de ban: eredivisieclubs vanaf 2025/2026 verplicht op natuurgras

De kogel is door de kerk: alle clubs in de eredivisie voor mannen moeten vanaf het seizoen 2025/2026 op natuur- of hybridegras spelen. Dat besluit is maandag genomen door de Eredivisie CV en de achttien eredivisieclubs.

Vanaf komend seizoen is al een wedstrijdprotocol van kracht, waarin kwalitatieve eisen zijn opgenomen voor zowel natuur-, hybride- als kunstgrasvelden. Daarna worden de regels dus nog scherper.

Het kunstgras deed zo'n twintig jaar geleden zijn intrede in het betaald voetbal. Al snel waren er veel klachten, onder meer omdat de bal anders zou stuiteren en er veel blessures zouden ontstaan.

Ook onder voetballers waren de kunstsprieten niet populair. Bij de jaarlijkse verkiezing van de spelersvakbond VVCS van de beste velden in het profvoetbal eindigden de kunstgrasclubs steevast onderaan.

Uitzendrechten

Op de vergaderagenda stond ook het bespreken van het mediacontract, maar daarvan is het niet gekomen.

"De gesprekken over een mogelijk nieuw mediacontract vanaf het seizoen 2025 lopen nog. Om die reden is hier, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, nog geen besluit over genomen door de clubs", aldus de Eredivisie CV.

De uitzendrechten van de wedstrijden in de eredivisie zijn nog tot en met 2025 in handen van ESPN, maar tv-providers KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo en DELTA zouden ook een bod neergelegd hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl