Butler, Adebayo, Jokic en Love in duel om de bal
NOS Sport

NBA Finals weer gelijk: Miami Heat wint tweede duel 'on the road' van Denver Nuggets

Miami Heat verraste in de play-offs van de NBA al eerder, toen het op papier betere teams versloeg, en ook in de NBA Finals is het niet van plan zich zomaar over te geven aan de Denver Nuggets. De ploeg uit Florida won zondagnacht in Denver game 2 in de best-of-seven-serie, waardoor het nu 1-1 staat.

Miami begon sterk aan het duel en nam al vroeg een voorsprong van negen punten. Toch stonden de Nuggets halverwege het tweede kwart alweer 15 punten voor. Miami vocht zich zoals zo vaak dit seizoen in het vierde kwart terug, dankzij een reeks driepunters.

Met nog 48 seconden op de klok maakte Heat-center Bam Adebayo een paar belangrijke vrije worpen. Tien seconden voor het eind zette Nuggets-spelverdeler Jamal Murray, verdedigd door Heat-ster Jimmy Butler, bij een stand van 111-108 een laatste dribbel in en probeerde met een driepunter een verlenging af te dwingen. Maar zijn schot ketste van de ring af. De rebound was voor de Heat en de zoemer klonk. Nuggets-ster Nikola Jokic beende direct richting de kleedkamer.

Bam Adebayo zit kort op Nikola Jokic

Voor de Heat was het de o zo belangrijke overwinning on the road, zoals de Amerikanen het noemen. Eentje buitenshuis, terwijl nu twee thuisduels volgen voor de vaak uitzinnige eigen Heat-fans.

Bovendien hadden de Nuggets in de play-offs nog geen enkele van de tien thuiswedstrijden verloren. En na zeges op de Minnesota Timberwolves (4-1), de Phoenix Suns (4-2) en de Los Angeles Lakers (4-0) was dit pas de vierde verliespartij in de play-offs voor het team uit Colorado. Miami hanteerde een tactiek die deze finales wellicht de doorslag kan geven.

Jokic-code 'gekraakt'?

Waar de Heat in game 1 vrijwel telkens Denver-ster en tweevoudig MVP Jokic met twee man dekte, lieten ze de Serviër nu meer zijn gang gaan. Laat de ontembare 'Joker' maar scoren, was het idee, dan verdedigen wij de andere vier spelers wel wat intensiever.

Jokic maakte 41 punten, pakte 11 rebounds en gaf vier assists. Uitstekende cijfers, maar die vier assists zijn opvallend weinig voor de speler die deze play-offs gemiddeld een triple-double (dubbele cijfers in punten, rebounds en assists) neerzet.

Mede door het intensiever schaduwen van juist Jokic' teamgenoten kreeg Miami Denver op de knieën. Een tactiek die werkt, blijkt uit eerder dit seizoen. Van alle acht wedstrijden waarin Jokic meer dan 40 punten scoorde, wonnen de Nuggets er vier en verloren ze er vier.

Aaron Gordon gaat omhoog voor de lay-up en komt Kevin Love en Max Strus tegen

Wat Miami ook hielp, was het efficiënt schieten vanachter de driepuntslijn, bijna de helft van de schoten was raak (48,6 procent). Bij de Heat scoorden Butler, Adebayo en Gabe Vincent allemaal meer dan 20 punten. Miami leeft weer, na een behoorlijk kansloze nederlaag in het eerste duel.

NBA-legende Shaquille O'Neill, analist op de Amerikaans televisie, was onder de indruk van Jokic toen hij hem zag spelen in het eerste duel. Maar waarschuwt nu de Nuggets voor Miami: "Als je dit team op de grond hebt, moet je ze daar houden. Als je ze een kans geeft om terug te komen, kan alles gebeuren."

Miami eindigde als achtste in de Eastern Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie en verraste direct met de uitschakeling van een van de titelfavorieten Milwaukee Bucks. Daarna versloeg het ook de New York Knicks (4-2) en de Boston Celtics (4-3).

De NBA Finals gaan woensdagavond lokale tijd in Miami verder (in de ochtend van 8 juni Nederlandse tijd) met de derde wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl