Sparta blijft in race om Europees voetbal na penaltyreeks en slijtageslag

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - FC Utrecht

Sparta Rotterdam blijft na een zenuwslopende wedstrijd tegen FC Utrecht in de race voor een ticket voor de voorronde van de Conference League. De Rotterdammers bereikten de finale van de play-offs door Utrecht thuis in een strafschoppenserie te verslaan.

In de reguliere speeltijd had Utrecht met 1-0 gewonnen en daarmee was de stand na de eerdere 2-1 zege van Sparta in Utrecht weer gelijk. Er volgde een verlenging en een penaltyreeks en daarin was keeper Nick Olij wederom belangrijk. Hij pakte twee penalty's. Ook in de eerste wedstrijd verrichtte hij veel reddingen.

Sparta, dat in de competitie als zesde eindigde, neemt het donderdag en zondag in de finale op tegen FC Twente, dat eerder vandaag sc Heerenveen uitschakelde. De eerste wedstrijd wordt in Rotterdam gespeeld.

Steijn na zenuwslopende wedstrijd: 'Bizarre ontkoping, dit is wat je wil'

Sparta begon sterker aan de wedstrijd en raakte in de openingsfase twee keer achter elkaar de paal. Eerst belandde een voorzet van Younes Namli op de paal en enkele seconden later wachtte een kopbal van Tobias Lauritsen hetzelfde lot.

In de loop van de eerste helft werd Utrecht iets beter, maar het kwam niet veel verder dan wat speldenprikjes van Sander van de Streek en Tasos Douvikas. Het makkelijker voetballende Sparta creëerde in het eerste bedrijf geen levensgrote kansen meer, maar werd nog wel gevaarlijk via Koki Saito.

In de tweede helft kwam Sparta verdiend op voorsprong. Tenminste, dat dachten de Rotterdammers. Een treffer van Vito van Crooij werd afgekeurd omdat er in de voorafgaande aanval een overtreding zou zijn gemaakt volgens videoscheidsrechter Joey Kooij en scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Slijtageslag in Spangen

Daarna was de impact van het warme weer zichtbaar. De ene na de andere speler raakte vermoeid en moest zich laten wisselen.

Het fantasieloze Utrecht kon ook in de tweede helft niet echt een vuist maken, maar kwam toch uit het niets op voorsprong. Oud-Spartaan Nick Viergever liep bij de tweede paal een voorzet van Can Bozdogan binnen.

Nick Olij belangrijk voor Sparta

Utrecht kreeg energie van de treffer en creëerde nog een grote kans via Taylor Booth. Zijn inzet werd uiterst knap gekeerd door Olij.

Gescoord werd er niet meer, dus moest er verlengd worden. Daarin werd Utrecht gevaarlijk met een kopbal van Bas Dost en een schot van Can Bozdogan.

Merkwaardig

Sparta was echter het dichtst bij een treffer na een merkwaardige actie van Utrecht-verdediger Hidde ter Avest. Hij leek de bal uit paniek in het eigen doel te schieten en het hele stadion juichte. De bal belandde echter voor Sparta aan de verkeerde kant van het zijnet.

Even later kon er alsnog gejuicht worden op Het Kasteel, nadat Sparta de strafschoppen beter had genomen.