'Tornado-Twente' overklast Heerenveen en blijft in race voor Europees voetbal

Bekijk de samenvatting van FC Twente - sc Heerenveen

FC Twente heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de finales van de play-offs om Europees voetbal. In eigen huis boekte de ploeg van Ron Jans een 4-0 overwinning op sc Heerenveen, nadat donderdag de heenwedstrijd in Friesland ook al werd gewonnen (2-1).

Twente speelt aanstaande donderdag en zondag in de finales om een ticket dat recht geeft op een plek voor de tweede voorronde van de Conference League. Sparta Rotterdam, dat later op zondag FC Utrecht uitschakelde, is in beide wedstrijden de tegenstander. De eerste wedstrijd wordt op het Kasteel in Rotterdam gespeeld.

Twente-coach Jans: 'Kan geen toeval zijn dat we zó dominant zijn'

De nummer vijf van de eredivisie was al vanaf minuut één heer en meester. Fries Michel Vlap bracht Twente na ruim tien minuten op voorsprong. Hij kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied, legde bal klaar en schoot via het been van Heerenveen-verdediger Jeffrey Bruma en de binnenkant van de paal raak tegen zijn oude ploeg (1-0).

Noppert krijgt goals om zijn oren

Ongeveer tien minuten later stond Vlap aan de basis van de tweede treffer. Hij schoot op de handen van Heerenveen-doelman Andries Noppert, waarna Robin Pröpper uit de rebound raak kon koppen (2-0). Daarna deed 'Tornado-Twente' het rustiger aan, al werden er nog wel fraaie aanvallen op de mat gelegd door de thuisploeg.

Vlak voor rust leidde zo'n fraaie aanval tot de 3-0. Joshua Brenet zette Osame Sahraoui simpel van de bal en leidde hiermee de tegenstoot in. Brenet liep door en kreeg via Vaclav Cerny de bal terug, waardoor de rechtsback oog in oog met Noppert raak kon schieten.

Andries Noppert van Heerenveen baalt

In de tweede helft ging de Twentse storm liggen. Al kwam het nog wel een keer tot scoren. Ramiz Zerrouki legde de bal neer bij de tweede paal en Virgil Misidjan tikte in de 68ste minuut binnen. In de tweede helft kregen meerdere spelers rust en ontstond er een soort zomeravondvoetbal.

Voor Heerenveen zit het seizoen er nu op. Het lijkt erop dat Sydney van Hooijdonk zijn laatste wedstrijd voor de club heeft gespeeld. De spits speelde de afgelopen anderhalf jaar voor Heerenveen. In die tijd maakte hij 22 doelpunten in 46 eredivisiewedstrijden.

Van Hooijdonk keert terug naar Bologna, waar hij onder contract staat. Het is nog niet duidelijk hoe de toekomst van de spits eruitziet.