Brandweer bestrijdt natuurbrand bij Bergen (Limburg)
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Heidebrand Nationaal Park De Maasduinen in Limburg onder controle

Een grote heidebrand in Nationaal Park De Maasduinen in Limburg is onder controle. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vannacht het sein brand meester gegeven, aldus een woordvoerder tegen 1Limburg.

De brand brak gisterenmiddag uit bij het Eendenmeer in het natuurgebied aan de Ceresweg in de gemeente Bergen.

Een gebied van zo'n 4 tot 5 hectare is verloren gegaan. Volgens de woordvoerder was het lastig om bluswater in het natuurgebied te krijgen. "Dat is altijd een uitdaging. Daarom is er groot opgeschaald."

De Veiligheidsregio Limburg-Noord riep omwonenden op Twitter op om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ook werd gevraagd afstand te houden om de hulpdiensten niet in de weg te lopen.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend.

Meer bosbranden

Gisterenochtend was er ook een bosbrand in natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen bij Weert. Het ging daar om een deel van het bosgebied dat ook gebruikt wordt als militair oefenterrein. Die brand werd gisteren al geblust. Het blussen werd bemoeilijkt doordat de brandweer met meerdere wagens vast kwam te zitten, meldt 1Limburg.

De verwachting is dat Nederland steeds meer met moeilijk beheersbare natuurbranden te maken krijgt. Daarvoor waarschuwden deskundigen van het KNMI, de Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit in Amsterdam, Deltares en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) begin dit jaar.

Doordat het klimaat opwarmt en droger wordt, wordt meer vegetatie brandbaar en zullen natuurbranden vaker voorkomen. "Dit gaan we gewoon meemaken en dat kan al op korte termijn gebeuren", waarschuwde onderzoeker Hans Hazebroek van het NIPV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl