NOS Wielrennen

Kooij schroeft marktwaarde nog wat op met knappe sprintzege in Heistse Pijl

Hij gold vooraf als favoriet voor de zege in de Heistse Pijl en die rol heeft Olav Kooij volledig waargemaakt. De 21-jarige sprinter werd in de Belgische eendagskoers perfect in positie gebracht door zijn Jumbo-Visma-ploeg, begon als eerste aan de sprint en hield de concurrentie overtuigend achter zich.

De Belg Jordi Meeus (Bora-hansgrohe) werd tweede, voor diens landgenoot Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck). Voor Kooij is het al de 19de profzege en zijn vierde dit jaar. Eerder won hij een twee ritten in de Vierdaagse van Duinkerke en een rit in Parijs-Nice.

Op papier is de 198,7 kilometer lange koers van Vosselaar naar Heist-op-den-Berg een typisch hapje voor de sprinters en met Kooij, Meeus, Tim Merlier, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni en Gerben Thijsen waren ook flink wat rappe mannen afgereisd.

Büchli in de kopgroep

Matthijs Büchli - oud-wereldkampioen op de keirin - kun je ook gerust een rappe man noemen, maar vandaag koos de Beat-renner ervoor om mee te schuiven in de vroege vlucht. De helft van die kopgroep van zes bestond trouwens uit Nederlanders, want ook Huub Artz en Lars Hohmann (Metec) waren mee.

Jumbo-Visma raakte geen moment de controle kwijt, rekende de vluchters ruim op tijd in en nam op vijf kilometer van de streep het heft in handen. Dat was nodig omdat de Heistse Berg, een kort, venijnig kasseiklimmetje (maximaal 7,5 procent stijging) dat zeven keer bedwongen moest worden, vrijwel zeker voor de beslissing zou zorgen.

Vooral de aanloop was gevaarlijk en dat kostte Kooijs grootste concurrent - Belgisch kampioen Merlier - de kop. De sprinter van Soudal-QuickStep werd gehinderd door een valpartij, hield daar geen fysieke schade maar wel een lekke band aan over en zag zo zijn kansen in rook opgaan.

Tim van Dijke zorgde vervolgens voor een verschroeiend tempo op de klim en hield dat ook daarna vol, waarop Kooij op 200 meter van de streep uit het wiel sprintte en juichend over de streep kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl