Barcelona klopt Nederlands getint Wolfsburg na 'remontada' in Champions League-finale

Bekijk de samenvatting van de Champions League-finale tussen Barcelona en Wolfsburg

Met een heuse 'remontada' heeft Barcelona de Champions League-finale in Eindhoven gewonnen. Een 0-2 achterstand bij rust werd tegen VfL Wolfsburg omgezet in een 3-2 zege.

In een uitverkocht Philips Stadion maakte Wolfsburg-verdediger Lynn Wilms de cruciale fout bij de derde Spaanse treffer. Ook Oranje-internationals Jill Roord en Dominique Janssen stonden in de basis bij Wolfsburg.

Barcelona was op voorhand de grote favoriet, omdat het sinds augustus 2021 slechts vijf wedstrijden verloor. De Spaanse ploeg wint voor de tweede keer de Champions League, even vaak als Wolfsburg in het verleden deed. Olympique Lyon is met acht eindzeges recordhouder.

Pajor en Popp scoren voor Wolfsburg

Barcelona had het meeste balbezit en de grootste kansen, maar verdedigde aanvankelijk minder goed dan de Duitse ploeg. Al na drie minuten leverde Lucy Bronze de bal in de opbouw zomaar in aan Ewa Pajor.

Wolfsburg viert de treffer van Alexandra Popp

De Poolse spits haalde van twintig meter uit en schoot via de vingertoppen van keeper Sandra Paños fraai raak. Het was de negende Champions League-goal van Pajor dit seizoen, waarmee ze met afstand topscorer is geworden.

Barcelona kreeg grote kansen via Irene Paredes (vrije kopkans net naast) en Caroline Hansen (raakte op drie meter van het doel de bal verkeerd), voordat Wolfsburg na 37 minuten opnieuw toesloeg.

Ditmaal was Pajor de aangever en kopte Alexandra Popp raak. Dat de Duitse spits - die al haar zevende Champions League-finale speelde - eerder in de aanval verdediger Maria Leon naar de grond trok, was voor de scheidsrechter en VAR geen reden om de treffer af te keuren.

Blije en teleurgestelde voetbalfans na spannende CL-finale vrouwen in Eindhoven

In de blessuretijd van de eerste helft miste spits Salma Paralluelo opnieuw een grote kans voor Barcelona. Het was de vijftiende doelpoging voor de Spaanse formatie, tegenover drie pogingen voor het veel efficiëntere Wolfsburg.

Twee keer Guijarro

In de tweede helft was het binnen vijf minuten twee raak voor Barcelona. Na goed voorbereidend werk van Hansen schoot Patricia Guijarro de bal achter Wolfsburg-keeper Merle Frohms. Kort daarna scoorde de Spaanse middenvelder opnieuw. Uit een hoge voorzet van Aitana Bonmati kopte ze de bal binnen.

De comeback had Barcelona duidelijk veel kracht gekost, want na de gelijkmaker nam Wolfsburg het heft in handen. De Duitse ploeg kreeg enkele schietkansen, maar met name Pajor had het vizier niet op scherp staan.

Twintig minuten voor tijd viel de beslissing toch aan de andere kant, na een fout van Wilms. De Nederlandse rechtsback knalde de bal in eigen strafschopgebied tegen ploeggenote Kathrin Hendrich aan. In de chaos die volgde kon de Zweedse Fridolina Rolfö de bal uiteindelijk binnen schieten.

In de negende minuut van de ruim bemeten blessuretijd ging Wolfsburg-keeper Frohms nog mee naar voren. Invaller Pauline Bremer kon koppen, maar dankzij de redding van Paños bleef een verlenging uit.

Bekijk hieronder de reacties van Fridolina Rolfö, die de winnende treffer maakte, en Wolfsburg-trainer Tommy Troost: