Sevilla na penalty's te sterk voor Mourinho's Roma in vervelende Europa League-finale

In een meeslepende maar vaak ook vervelende finale van de Europa League heeft Sevilla na penalty's gewonnen van AS Roma. Met zeven eindzeges in de Europa League (en voorganger UEFA Cup) is de Zuid-Spaanse ploeg recordhouder.

Het was bepaald geen wedstrijd waar voetballiefhebbers het jaren later nog eens uitgebreid over zullen hebben. Door de overvloedige blessuretijd telde de wedstrijd liefst 146 minuten, maar doordat het spel voortdurend stillag was er maar 66 minuten zuivere speeltijd.

Eerste verloren Europese finale Mourinho

Roma-coach José Mourinho verloor voor het eerst een Europese finale. Eerder won de 60-jarige Portugees wel de Champions League met Porto en Inter, de Europa League met Porto en Manchester United (ten koste van Ajax) en vorig jaar de Conference League (ten koste van Feyenoord).

Dybala maakte de 1-0 voor Roma

Voornamelijk de spelers van Roma vielen op door hun theatrale gedrag en constante geklaag bij de arbitrage. Vanuit de dug-out stookte Mourinho dat vuurtje maar al te graag op.

Maar de Engelse arbiter Anthony Taylor had er goed het oog in en trakteerde liefst zeven spelers van Roma op een gele kaart, onder meer voor een schwalbe (Lorenzo Pellegrini) en protesteren (Bryan Cristante). Ook twee assistenten van Mourinho en de hoofdtrainer zelf kregen geel wegens al te fanatiek protesteren.

Plotselinge goal Roma

Een schot van Roma-middenvelder Leonardo Spinazzola op Sevilla-doelman Bounou was lange tijd het enige voetballende hoogtepunt. Dat veranderde toen Roma in de 35ste minuut plots op voorsprong kwam.

Arbiter Taylor liet doorspelen na een lichte overtreding op het middenveld. Met een simpel maar zuiver passje stuurde Gianluca Mancini ploeggenoot Paulo Dybala weg, de Argentijn rondde koelbloedig af: 1-0.

De openingstreffer was voor Sevilla het sein om uit zijn schulp te kruipen. En dat leverde meteen kansen op tegen de hechte Roma-defensie. Eerst kopte Fernando rakelings over bij een hoekschop en in de liefst zeven minuten durende blessuretijd trof Ivan Rakitic met een snoeihard afstandsschot de paal.

Na rust zette Sevilla die lijn door en het leidde binnen tien minuten tot de 1-1. Een voorzet van aanvoerder Jesus Navas werd door Mancini in eigen doel gewerkt.

Roma, inmiddels met invaller Georginio Wijnaldum tussen de lijnen, moest weer op zoek naar doelpunten en was daar in een onvervalste scrimmage dichtbij. Onder anderen Tammy Abraham en Roger Ibañez kregen de bal er net niet in.

VAR-ingreep

Een kwartier voor tijd leek Lucas Ocampos (eerder dit seizoen nog voornamelijk bankzitter bij Ajax) een penalty te verdienen voor Sevilla. Maar na tussenkomst van de VAR oordeelde Taylor dat verdediger Ibañez eerst de bal had geraakt en hij draaide zijn beslissing terug.

Tumult langs de lijn met Mourinho in het middelpunt

Invaller Andrea Belotti miste nog een goede kans voor Roma, waardoor een verlenging onvermijdelijk werd. In die extra tijd kwam er met Sevilla-verdediger Karim Rekik een tweede Nederlander binnen de lijnen. Rick Karsdorp bleef bij Roma 120 minuten op de bank, maar kreeg nog wel geel wegens protesteren.

Ook in de verlenging lag het spel bijna continu stil. De tweede helft van de verlenging kende daardoor liefst twaalf minuten blessuretijd. Helemaal op het einde kopte Chris Smalling namens Roma op de lat.

Montiel weer beslissend

Penalty's moesten de beslissing brengen in een wedstrijd die begon in mei en eindigde na middernacht in juni. Daarin werd Mancini opnieuw de schlemiel. De verdediger die eerder in eigen doel scoorde, schoot de bal nu op de benen van Bounou. Vervolgens raakte Ibañez de paal en schoot Gonzalo Montiel net als in de WK-finale de beslissende penalty binnen.

De Argentijn miste aanvankelijk, maar mocht opnieuw schieten omdat de doelman van Roma te vroeg van zijn lijn kwam.