Jose Mourinho
NOS Voetbal

Mourinho verloor nooit Europese finale, maar vindt Sevilla favoriet 'op basis van historie'

Het is de eerste van vier Europese finales in de komende anderhalve week: AS Roma tegen Sevilla, met winst van de Europa League als inzet. Wat er woensdagavond ook gebeurt in de eindstrijd in Boedapest: er sneuvelt hoe dan ook een bijzonder record.

Sevilla heeft tot dusver zes Europa League-finales (waarvan twee toen het toernooi nog UEFA Cup heette) gespeeld en ze alle zes gewonnen. Ook Roma-trainer José Mourinho heeft een perfect track record in Europese finales: hij coachte er vijf en verloor er niet één.

'Mijn kinderen zijn hongerig'

Aan één van die twee reeksen komt dus een eind. De doorgaans zelfverzekerde Mourinho, die zijn eerste grote Europese trofee in 2003 won met FC Porto, dook daags voor de finale in de underdogrol.

"Voor Sevilla is het spelen van een Europa League-finale bijna normaal. Voor ons is het heel bijzonder", zei hij tijdens de persconferentie. "Wij willen geschiedenis schrijven. Hoewel de historie er niet toe doet, is Sevilla op basis daarvan wel favoriet. Dat respecteren we."

Mourinho: 'Voor Sevilla is zo'n finale normaal, voor ons is het bijzonder'

Mourinho: "Ik heb veel ervaring, maar dat hebben de spelers van Sevilla ook. Ons team speelt nu twee jaar samen en mijn 'kinderen' zijn hongerig om iets speciaals te doen."

Van 'teleurstelling' naar 'groot moment'

In de afgelopen twee decennia was de 60-jarige Portugees ontegenzeggelijk een van de toonaangevende coaches in het Europese voetbal. Hij is in die periode naar eigen zeggen "een betere trainer en een beter mens geworden". Spraakmakend was hij in elk geval met regelmaat.

Zo liet hij zich in 2013, bij zijn aanstelling bij Chelsea, nog laatdunkend uit over de Europa League. De Londense club had die prijs vlak daarvoor gewonnen met zijn voorganger Rafael Benítez. "Als ik dat toernooi zou winnen, zou dat een grote teleurstelling zijn. Ik wil er namelijk niet in spelen", merkte Mourinho destijds op.

Nu wil hij niets liever dan Sevilla verslaan. Want, zo waarschuwde Mourinho de Spaanse tegenstander alvast: aan zijn zucht naar succes is nog niets veranderd.

"Het verlangen naar grote momenten als deze finale is het gevoel dat ik wil overbrengen op mijn spelers. Als je de motivatie verliest, moet je stoppen. Mijn motivatie groeit nog elke dag."

Sevilla-coach is vereerd

"Hij is een van de allergrootsten", sprak Sevilla-trainer José Luis Mendilibar met bewondering over Mourinho. "Als je ziet waar hij allemaal gewerkt heeft en wat hij allemaal gewonnen heeft, word je bang."

De twee coaches spraken elkaar dinsdagavond al even in het Puskás-stadion, waar de finale wordt gespeeld. Mendilibar: "Ik heb tegen hem gezegd dat ik vereerd ben dat ik het in een Europese finale tegen hem op mag nemen. Hij heeft veel finales gecoacht, voor mij is het de eerste keer."

Sevilla-coach Mendilibar (links) leidt de training in het Puskás-stadion

Vorig seizoen legde Mourinho met AS Roma ten koste van Feyenoord beslag op de Conference League. Mede door de Europese successen wordt hij in verband gebracht met een vertrek bij de Italiaanse club.

"Ik heb met mijn aanvoerders gesproken. Ze hebben me gevraagd om te blijven. Ze zullen het jullie niet vertellen, maar ze weten precies wat ik denk", vertelde Mourinho, om vervolgens te melden dat hij nog niet met andere clubs gesproken heeft. "Ik denk alleen maar aan morgen en wat we willen presteren op het veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl