Usain Bolt
NOS Sport

Bolt wil meer persoonlijkheden zien op atletiekbaan: 'Ging achteruit na mij'

Voormalig topsprinter Usain Bolt zou graag een rol spelen bij de internationale atletiekbond. Hij wil de sport weer laten groeien, nadat die, zo stelt de Jamaicaan, na zijn pensioen in 2017 achteruit is gegaan in populariteit.

Bolt domineerde bijna tien jaar lang het sprinten. Bij de Olympische Spelen van Peking, London en Rio de Janeiro pakte hij in totaal acht gouden medailles. Verder verzamelde hij elf wereldtitels en bezit hij nog altijd de wereldrecords op de 100 en 200 meter.

Afwachten

Zes jaar geleden hing Bolt zijn schoenen aan de wilgen. "Ik heb veel tijd met familie doorgebracht. Als het op de atletiekbaan aankomt, ben ik er niet zo veel geweest als ik had gewild, maar ik probeer het nog steeds te volgen en op de hoogte te blijven van wat er gebeurt."

"Ik wacht nog op een antwoord van World Athletics (de wereldatletiekbond, red.). Ik heb contact gezocht en laten weten dat ik graag een rol wil spelen in de sport, als ze dat willen", vervolgt Bolt. "We hebben gesproken en we moeten afwachten wat eruit komt."

Bolt ziet minder persoonlijkheden in atletiek: 'Maar dat gaat beter worden'

Bolt stond bekend om zijn persoonlijkheid, iets wat mede voor de populariteit van de sport zorgde. De nieuwe generatie atleten heeft dat minder, al zijn er volgens Bolt wel mensen die meer charisma kunnen brengen.

"Het wordt een proces. Na mij ging het wat achteruit vanwege wie ik was als persoon, en hoe groot mijn persoonlijkheid was."

"Maar ik denk dat dit vanzelf beter wordt. Jonge atleten komen eraan en ik zie een paar persoonlijkheden die nodig zijn in de sport. Hopelijk verandert het in de komende jaren en hopelijk kan ik daar onderdeel van zijn en de sport helpen groeien."

Groots in Parijs

Vorig jaar werden de WK atletiek gehouden in Eugene en was er teleurstelling over het aantal mensen op de tribunes. "Soms gaat het allemaal om waar het is", zegt Bolt, die denkt dat het volgend jaar bij de Spelen in Parijs wel vol zal zitten.

"Amerika is niet de beste plek voor atletiek. Ik denk dat het groots gaat zijn in Parijs, omdat het makkelijker te bereiken is en ik weet dat Frankrijk altijd een goed team en goede atleten heeft. Ik kijk ernaar uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl