NOS Sport

Amerika domineert met 'clean sweep' de 100 meter op WK in Eugene

Amerika domineert 100 meter op WK in Eugene, derde keer in historie 'clean sweep'

Met een volledig Amerikaans podium heeft de Verenigde Staten laten zien welk land de sprintnatie van 2022 is tijdens de wereldkampioenschappen in Eugene. Voor eigen publiek finishte Fred Kerley in 9,86 als eerste.

Landgenoot Marvin Bracy verzekerde zich van het zilver met een tijd van 9,88. Trayvon Bromell klokte dezelfde tijd, maar bleek na bestudering van de finishfoto twee-duizendsten van een seconde langzamer.

Met de drie Amerikanen op het podium was het voor de derde keer in de WK-geschiedenis sprake van een 'clean sweep' op de 100 meter. In 1983 was het raak voor Carl Lewis, Calvin Smith en Emmit King en in 1991 gingen de medailles naar Lewis, Leroy Burrell en Dennis Mitchell.

Fred Kerley

In de finale ontbrak olympisch kampioen Marcell Jacobs. De Italiaan (tiende tijd in de series) meldde zich eerder op de dag af voor de halve finales. Hij kampte met een dijbeenblessure.

Yohan Blake, die in 2011 goud won na de diskwalificatie van Usain Bolt, haalde de finale niet. Dat gold ook voor Andre De Grasse, de nummer drie van de Olympische Spelen in Tokio.

Roet in het eten

Bij het verspringen ging de titel naar Wang Jianan. De Chinees (brons in 2015) stond met 8,03 meter zesde, toen hij bij z'n laatste sprong tot 8,36 meter kwam. Daardoor ging het zilver naar Miltiadis Tentoglou (8,32 meter).

De 24-jarige Griek was al olympisch kampioen, wereldkampioen indoor en Europees kampioen binnen en buiten en leek op weg zijn verzameling titels compleet te maken. Jianan gooide in zijn allerlaatste sprong roet in het eten van de Griek.

Chinees Jianan kaapt bij verspringen in laatste sprong goud voor neus van Tentoglou weg

Eerder op de dag veroverde Pawel Fajdek de titel bij het kogelslingeren. De Pool verwees met een worp van 81,98 meter zijn landgenoot Wojciech Nowicki en de Noor Eivind Henriksen, de nummers één en twee van de Spelen, naar het zilver en brons. Het was Fajdeks vijfde WK-goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl