NOS SportAangepast

Nederlands record kogelstoten Schilder goed voor brons op WK

Jessica Schilder heeft tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene voor een regelrechte sensatie gezorgd. Bij haar WK-debuut greep de 23-jarige Volendamse brons op het onderdeel kogelstoten.

In haar tweede poging kwam Schilder tot een afstand van 19,77 meter. Dat was een verbetering van haar eigen nationale record, dat op 19,68 meter stond. Ze kwam tot dat laatste resultaat tijdens de Nederlandse kampioenschappen, die drie weken voor de mondiale titelstrijd plaatsvonden in Apeldoorn.

Haar Canadese vriendin Sarah Mitton, die als tweede naar de finale was gegaan, stootte de kogel bij haar laatste poging ook naar 19,77 meter. Haar op een na beste stoot was echter minder dan die van Schilder, die in haar vijfde beurt opnieuw 19,77 haalde, en dus ging het brons naar de Volendamse.

Schilder grijpt met Nederlands record brons bij het kogelstoten op WK

Schilder, die vier maanden geleden bij de WK indoor ook al derde was geworden, trad met haar derde plaats in de voetsporen van Rutger Smith. De Groninger, die tijdens zijn loopbaan werd getraind door Schilders huidige trainer Gert Damkat, greep tijdens de WK van 2005 in Helsinki een zilveren medaille. Twee jaar later, in het Japanse Osaka, verzekerde hij zich van een bronzen plak.

Schilder, die zich met 19,16 meter als vierde voor de finale had geplaatst, sprak van "een bizar mooie wedstrijd" en van een onverwachte plak. "Ik had niet verwacht dat ik met deze afstand op het podium zou komen."

Goud voor favoriete Ealey

De Amerikaanse Chase Ealey maakte voor eigen publiek haar favorietenrol geheel waar. De 27-jarige atlete, dit seizoen nog ongeslagen in de Diamond League, opende de wedstrijd met 20,49 meter en daar kwam niemand meer aan.

Ook olympisch kampioene en titelhouder Gong Lijiao niet. De 33-jarige Chinese bleef steken op 20,39 meter (eveneens bij de eerste poging) en pakte daarmee voor de zevende keer op rij een WK-medaille. Ze heeft ook al drie olympische plakken in de prijzenkast hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl