NOS Sport

Voor Rus komt veel samen op Roland Garros: 'Doe dit vooral voor mijn vader'

De negende keer op Roland Garros is voor Arantxa Rus de bijzonderste deelname van de afgelopen jaren, ook al heeft de buitenwereld misschien het idee dat ze allang geen rol van betekenis meer speelt in het internationale toptennis.

Rus, 32 inmiddels, behoort niet meer tot de beste honderd speelsters van de wereld en kwam elf jaar geleden voor het laatst de eerste ronde door op de gravelbanen van Parijs. Maar toch, in een week kan alles zomaar weer anders zijn. Vandaag speelt ze haar eerste ronde tegen de Oostenrijkse Julia Grabher.

"Ik heb nu wel het gevoel dat alles bij elkaar komt", zegt Rus. "Het gaat goed met mij. Ik heb een fijne week gehad, met drie goede kwalificatiewedstrijden. Eigenlijk sta ik de laatste weken goed te spelen, de laatste maanden misschien al wel."

Tophonderd

Een overwinning brengt Rus zelfs terug in de tophonderd. Dat idee alleen al geeft haar nieuwe energie, na een zware periode. Ze verloor onlangs haar vader. "Maar je moet doorgaan. Ik doe dit vooral voor hem. Hij wilde dit zo, dat geeft me ook weer moed."

Rus heeft zelf een nieuw tennisbestaan opgebouwd in Spanje, met alle aanloopproblemen van dien. "Je mist je familie, je mist het thuiszijn. Ik had het daar in mijn eerste jaar erg lastig mee", vertelt ze. "Ik had een aantal mindere jaren. Maar ik wilde het nog een keer proberen, een beetje alles-of-niets. En dat is goed uitgepakt."

Het Spaanse leven doet haar goed. "Een heel fijn land om te wonen te trainen, ik kan altijd buiten spelen. En ik vind de mensen leuk, hoe ze me behandelen, hoe ze naar sport kijken."

Nog aantal jaar tennissen

Twee jaar woont ze er nu. En vijf jaar duurt de samenwerking met coach Julian Alonso inmiddels. Onder zijn strenge regime is ze naar eigen zeggen helemaal vanaf nul begonnen. Althans, zo voelt dat.

"Ik moest aan heel veel dingen werken", vertelt de voormalige nummer 61 van de wereldranglijst. Haar opponent in de eerste ronde, Grabner, is toevallig de huidige nummer 61. "Ik wil die positie nog steeds proberen te verbeteren, dat is nog steeds mijn doel."

"Ik heb nu zoiets dat ik nog wel een aantal jaar wil spelen. Over stoppen denk ik nog niet na. Op dit moment vind ik het tennis ook nog veel te leuk om te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl