NOS Voetbal

Cambuur sluit eredivisieschap af met ruime zege op RKC Waalwijk, Uldrikis van de nul af

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - RKC Waalwijk

SC Cambuur heeft in stijl afscheid genomen van de eredivisie. Op de laatste speeldag boekten de Leeuwarders, die al weken zeker zijn van degradatie, de grootste overwinning van het seizoen. Tegen RKC Waalwijk, dat zelf nog streed om een plek in de play-offs om Europees voetbal, werd het liefst 4-0.

Door die zege deed Cambuur zelfs de laatste plaats in de eredivisie nog over aan FC Groningen. En ook voor spits Roberts Uldrikis was het een bijzondere wedstrijd: hij maakte eindelijk zijn eerste treffer van het seizoen.

De eindstand van de eredivisie 2022/23

Het al gedegradeerde Cambuur nam tegen RKC afscheid van de eredivisie, maar kon de buurman in Heerenveen nog wel flink dwars zitten. Want ironisch genoeg zou een ruime nederlaag tegen RKC kunnen voorkomen dat Heerenveen de playoffs om Europees voetbal zou mogen spelen.

Spits Roberts Uldrikis dacht daar echter anders over. De boomlange Let, aan het begin van het seizoen nog aanvoerder, was namelijk nog steeds op zoek naar zijn eerste seizoenstreffer.

Na tien minuten leek het eindelijk zover, toen een voorzet van David Sambissa door RKC-verdediger Lelieveld tegen de onderkant van de eigen lat gekopt werd en vervolgens via het lichaam van Uldrikis in het doel verdween. Maar ook nu zat het Uldrikis niet mee: de VAR constateerde dat de bal via zijn arm over de lijn ging.

De spelers van Cambuur vieren de treffer van Uldrikis uitbundig, maar horen later dat hij op last van de VAR is afgekeurd.

Tien minuten later deed Uldrikis wel bijna alles goed: hij kapte knap naar binnen en zocht de korte hoek, maar de bal miste vaart en rolde bovendien net naast.

Blessure Clement

De eerste grote kans voor RKC liet ook niet lang op zich wachten. Na twee snelle passes stond RKC opeens met een overtal op de helft van Cambuur, maar Pelle Clement wachtte te lang en zo kon zijn pass op Michiel Kramer onderschept worden.

Voor diezelfde Clement - een van de vele RKC'ers die na het seizoen een transfer gaat maken, in zijn geval naar Sparta - zat het seizoen er niet veel later al op, want de middenvelder moest met een spierblessure naar de kant.

Dat bleek wellicht een voorbode van een waardeloos einde aan een bijzonder goed seizoen voor de ploeg van de afscheidnemende trainer Joseph Oosting.

Roberts Uldrikis glijdt de 1-0 van Cambuur binnen, zijn eerste treffer van het seizoen.

Het moment van Uldrikis kwam in de blessuretijd van de eerste helft. De Let gleed een voorzet van Alex Bangura fraai binnen en poetste zo toch nog de hatelijke nul van zijn seizoenslijstje.

En meteen daarna, in de achtste toegevoegde minuut van de eerste helft, maakte Sambissa er ook nog 2-0 van. Na rust bood RKC nauwelijks nog weerstand en Cambuur had de score nog groter kunnen laten uitvallen. Uiteindelijk wisten alleen Navarone Foor en Milan Smit het net nog te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl