Het aanmeldcentrum in Ter Apel
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Afgelopen maandag tekort aan bedden in Ter Apel, eerste keer dit jaar

In de nacht van maandag op dinsdag was er voor 33 mensen geen bed in Ter Apel. Het is de eerste nacht van dit jaar met een beddentekort, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dezelfde nacht hebben nog eens 40 mensen de nacht doorgebracht in evenementenhal Expo in Assen, een noodopvanglocatie van het COA.

Dat had niet mogen gebeuren omdat de 40 mensen nog niet waren gecontroleerd door de vreemdelingenpolitie. Het zou gaan om een fout van het COA, veroorzaakt door drukte. "Hoe het precies is gebeurd, weet ik niet. Na de nacht zijn ze meteen weer naar Ter Apel teruggebracht", zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers tegen RTV Noord.

"Op dit moment wachten er bijna 700 mensen op het identificatie- en registratieproces in Ter Apel. Zij kunnen in principe niet naar een andere locatie worden verplaatst." Vandaar dat er in de nacht van maandag op dinsdag verschillende mensen op een stoel hebben moeten slapen. Voor de meest kwetsbaren van de 33 asielzoekers was er wel een matras geregeld. "Als de 40 mensen in Assen in Ter Apel waren gebleven was het daar waarschijnlijk nog krapper geweest en hadden er wellicht meer mensen in de wachtkamer van de IND moeten overnachten", aldus Engbers. De nachten daarop was er wel weer een bed voor iedereen.

VluchtelingenWerk Nederland noemt het triest dat mensen die zoeken naar veiligheid op een stoel moesten slapen. "Het toewijzen van een stoel in plaats van een bed is bovendien in strijd met de uitspraak van de rechter. Daarin wordt namelijk gesteld dat een geschikte slaapplek één van de minimale vereisten is voor de opvang van asielzoekers", zegt woordvoerder Sander Schaap.

Noodplan voor Ter Apel

Al een tijd is de verwachting dat het aanmeldcentrum in Ter Apel richting de zomer weer gaat volstromen. In de zomer komen er namelijk meer asielzoekers naar Nederland toe. Vorig jaar was er eind mei ook een beddentekort in Ter Apel. Uiteindelijk moesten mensen zelfs buiten op het gras slapen.

Staatssecretaris Van der Burg kwam gisteren met een noodplan om te zorgen dat de opvang bij het aanmeldcentrum niet uit de hand gaat lopen. Hierin staat dat een evenementenhal in Assen vanaf 1 juli zal dienen als een 'wachtkamer' voor Ter Apel. Wanneer er geen bedden meer beschikbaar zijn bij het aanmeldcentrum is er plaats voor 500 asielzoekers in Assen.

Ook staat er in het noodplan dat asielzoekers met een verblijfsvergunning in hotels kunnen worden gehuisvest. Desnoods zonder instemming van de gemeente.

Advertentie via Ster.nl