Alle spelers van Real Madrid dragen het shirt van Vinícius
NOS VoetbalAangepast

Real brengt steunbetuiging aan Vinícius, Atlético geeft 3-0 voorsprong weg

Real Madrid heeft voor aanvang van de competitiewedstrijd thuis tegen Rayo Vallecano een steunbetuiging aan Vinícius Júnior gebracht. De Koninklijke boekte een moeizame 2-1 zege en nam de tweede plaats over van Atlético Madrid, dat niet won van Espanyol ondanks een 3-0 voorsprong.

Toen de spelers van Real kort voor de aftrap het veld betraden, droegen zij allemaal een shirt met het rugnummer van de aanvaller die eerder deze week opnieuw racistisch bejegend werd.

Vinícius voor aanvang van de wedstrijd tussen Real Madrid en Rayo Vallecano

De veelbesproken Vinícius ontbrak in de selectie wegens een knieblessure. Dinsdag werd de rode kaart die de Braziliaanse aanvaller tegen Vallecano kreeg nog kwijtgescholden, omdat hij slachtoffer was geworden van racisme.

'We zijn allemaal Vinícius'

In het Bernabéu-stadion hing vanavond een groot spandoek met de boodschap 'We zijn allemaal Vinícius, het is genoeg nu'.

De spelers van Real Madrid en Rayo Vallecano toonden voor de aftrap een groot doek met de mededeling dat racisten niet in het voetbal thuishoren. Ook dinsdag was diezelfde boodschap al bij Spaanse wedstrijden te zien.

Rodrygo maakte in de 89ste minuut de winnende treffer voor Real. Hij juichte door zijn vuist in de lucht te steken, het Black Lives Matter-gebaar.

Rodrygo steekt zijn vuist in de lucht na zijn treffer

Zondagavond werd Vinícius door een deel van de aanhang van Valencia langdurig uitgescholden voor aap. Nadat daar door de scheidsrechter en de autoriteiten niet tegen werd opgetreden, werd de gefrustreerde Vinícius in de slotfase zelf van het veld gestuurd na een opstootje.

Het was niet de eerste keer dat de 22-jarige aanvaller slachtoffer werd van racisme in Spanje. Er ontstond veel ophef over het incident en Valencia kreeg een forse straf van La Liga. De tribune waar de harde kern zit, moet vijf wedstrijden leeg blijven en Valencia kreeg een boete van 45.000 euro.

Valencia vindt straf te zwaar

Valencia noemt die straf "oneerlijk en buitenproportioneel". De club vindt het onterecht dat de straf is opgelegd zonder dat het zich heeft kunnen verdedigen. "We werken volledig samen met de politie en veroordelen wat er gebeurd is in ons stadion", meldt de club.

Real 'tolereert geen racisme meer naar spelers', arrestaties in Vinícius-zaak

De politie kon tot dusver drie Valencia-supporters arresteren die worden beschuldigd van racisme.

Atlético morst na 0-3 voorsprong

Real Madrid nam de tweede plaats over van stadgenoot Atlético, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Espanyol. Atlético verspeelde, zonder de geblesseerde Memphis Depay, een 3-0 voorsprong.

Na een uur spelen leek er niets aan de hand voor Atlético, dat dankzij treffers van Saul ñiguez, Antoine Griezmann en Yannick Carrasco een ruime voorsprong had. In een kwartier tijd scoorde degradatiekandidaat Espanyol driemaal.

De club uit Barcelona miste daarna nog een aantal goede kansen op de winnende treffer.

De stand in Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl