Robert Lewandowski

Te midden van strijd tegen racisme verslikt Barcelona zich in Valladolid

FC Barcelona heeft zich dinsdagavond verslikt in Real Valladolid. De kersverse landskampioen van Spanje ging met een onopvallend spelende Frenkie de Jong met 3-1 onderuit tegen de nummer zeventien, in een wedstrijd die in het teken stond van de strijd tegen racisme.

Voordat het duel begon toonden de spelers een groot spandoek met daarop de tekst: racistas, fuera del fútbol. Oftewel: racisten, uit het voetbal.

Dat racisme nog regelmatig voorkomt in de Spaanse voetbalstadions werd zondag opnieuw duidelijk, toen Real Madrid-speler Vinícius Júnior in de wedstrijd tegen Valencia CF te maken kreeg met racistische leuzen en gebaren vanaf de tribune. Hij stelde vervolgens op Instagram dat de Spaanse competitie "nu aan racisten toebehoort".

Steunbetuiging Raphinha

Barcelona-speler Raphinha had een extra steunbetuiging voor zijn landgenoot Vinícius in petto. De Braziliaan werd in de tweede helft gewisseld en trok tijdens het naar de kant lopen zijn shirt uit. Op het shirt dat hij onder zijn wedstrijdshirt droeg, was een steunbetuiging te lezen aan zijn landgenoot Vinícius.

Het uittrekken van zijn shirt kwam hem nog wel op een gele kaart te staan.

Spelers tonen een spandoek voor de wedstrijd

De wedstrijd zelf was een prooi voor het thuisspelende Valladolid, dat in de laatste speelrondes nog aan de bak moet om degradatie te ontlopen. In die strijd tegen degradatie werd het al heel vroeg in de wedstrijd een handje geholpen.

Barcelona-verdediger Andreas Christensen had een fraaie snoekduik in huis en kopte de bal hard voorbij zijn eigen doelman Marc-André ter Stegen in eigen doel.

En de Duitse keeper moest in de eerste helft nog een doelpunt incasseren. Na een overtreding van Eric Garcia op Gonzalo Plata legde de scheidsrechter de bal op de stip. Cyle Larin legde aan en schoot onberispelijk de 2-0 tegen de touwen.

Valladolid viert de 1-0 tegen Barcelona

Ook Barcelona kreeg kansen om te scoren, maar Valladolid-doelman Jordi Masip keepte een sterke wedstrijd. Hij had meerdere knappe reddingen in huis op doelpogingen van Raphinha. En Christensen kopte, in een poging zijn eigen doelpunt goed te maken, recht op Masip af.

Na rust was er weinig strijdlust over bij Barcelona. Ook Valladolid drong niet meer heel erg aan, maar beide ploegen scoorden nog wel een keer. Plata tikte een voorzet van Larin binnen. In de slotfase redde Robert Lewandowski nog de eer voor de Catalanen, door de 3-1 te maken.

Real Sociedad dicht bij CL-ticket

Voor Real Sociedad is plaatsing voor de Champions League dichtbij na winst op Almería. De club uit San Sebastián won in eigen huis met 1-0 door een treffer van Takefusa Kubo.

Real Sociedad staat in La Liga vierde met 68 punten. Villarreal dat woensdag in actie komt tegen Cádiz heeft acht punten minder en moet winnen om nog kans te maken op de vierde plek, die recht geeft op deelname aan de groepsfase van de Champions League. Na deze speelronde zijn er voor alle clubs nog twee wedstrijden.