Nieuwe fundering voor tunnel A7 in Friesland, reparatie duurt een jaar
De tunnel in de snelweg A7 tussen Joure en Sneek krijgt een compleet nieuwe fundering.
Met een speciale constructie worden trekpalen door de betonnen tunnelvloer geboord, meldt Omrop Fryslân. De trekpalen, in feite grondankers, moeten voorkomen dat het grondwater de tunnelvloer opnieuw omhoogduwt.
Het werk aan de tunnel begint op 15 juni en duurt ongeveer een jaar. In die tijd gaat Rijkswaterstaat ook de wanden van de tunnel verstevigen.
Vorig jaar december moest de tunnel onder het Prinses Margrietkanaal plotseling helemaal dicht, omdat een van de tunnelsegmenten omhoogkwam door de druk van het grondwater. Daardoor scheurde ook de rubberen afdichting van de segmenten. Uit onderzoek blijkt nu dat de verankering van de tunnelbodem met zogenoemde trekpalen op een aantal plekken kapot is gegaan. De oorzaak daarvan wordt nog verder onderzocht, maar het vermoeden is dat de oude trekpalen zijn aangetast door roest.
Zakken zand
Omdat de afsluiting van de tunnel vorig jaar leidde tot een chaos op de provinciale en stedelijke wegen, verzwaarde Rijkswaterstaat de tunnelbodem met vele honderden grote zandzakken. Sinds 6 februari is in beide richtingen van de tunnel weer een rijstrook open.
Ook bij het aanbrengen van de nieuwe fundering, kan het verkeer in beide richtingen gebruik blijven maken van een rijstrook, heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. Er wordt niet uitgesloten dat de tunnel tijdens de werkzaamheden af en toe een nacht of een weekeinde helemaal dichtgaat.
Grondwaterpeil
Volgens Rijkswaterstaat is het onmogelijk dat bij het 'inboren' van de nieuwe trekpalen water omhoog komt. Het grondwaterpeil hoeft dan ook niet verlaagd te worden. Voordeel daarvan is dat de fundering van omliggende bebouwing niet plotseling droog komt te staan en dat er daar waarschijnlijk dus geen schade ontstaat.