Fietsers op de Geldersekade in Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdam aantrekkelijkste stad om te wonen, Emmen hekkensluiter

Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om te wonen in Nederland. Dat is de conclusie uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten, van onderzoeksbureau Atlas Research.

In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren vergeleken. Daarbij wordt gekeken naar werkgelegenheid, maar ook naar universiteiten, woningprijzen en culturele voorzieningen.

Accent op groen en blauw

Voor de atlas van dit jaar is het accent gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig "groen en blauw": bomen, parken, grachten en plassen. Dan gaat het om het groen en blauw in de wijken zelf en in de wijdere omgeving.

Als er alleen gekeken wordt naar groen en blauw in en om de stad, dan is Arnhem de aantrekkelijkste grote stad van Nederland.

"Wat mensen vooral waarderen, is het hebben van een prettig uitzicht; ze willen op korte afstand van hun huis kunnen wandelen in een park, en een picknick kunnen houden met de kinderen.", zegt onderzoeker Marten Middeldorp tegen NRC.

Ook Zwolle, Velsen, Bergen op Zoom en Alkmaar scoren hierin hoog. Het minst aantrekkelijk is Oss. Daar is de totale bijdrage van groen en blauw aan de woonaantrekkelijkheid 6 procentpunt minder dan gemiddeld.

Emmen onderaan

De gemiddelde Nederlander vindt toch het aanbod van werk, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en een universiteit nog altijd belangrijker dan de aanwezigheid van een aantrekkelijk park of een prettige plas water.

Hierdoor staat Emmen opnieuw onderaan de lijst, die na Amsterdam wordt aangevoerd door achtereenvolgens Amstelveen, Leiden en Utrecht.

Middeldorp in NRC: "Wij zeggen niet dat je in Emmen niet prettig kunt wonen. Er is veel groen en een mooie dierentuin en het is er betrekkelijk veilig. Maar er zijn weinig banen en voorzieningen, ook het culinaire aanbod is er mager, allemaal zaken die de gemiddelde Nederlander aantrekkelijk vindt."

Ranglijst op basis van woonaantrekkelijkheidsindex

Aantrekkelijkste steden
1 Amsterdam
2 Amstelveen
3 Leiden
4 Utrecht
5 Leidschendam-Voorburg
6 Hilversum
7 Den Haag
8 Rotterdam
9 Haarlem
10 Delft
11 Haarlemmermeer
12 Schiedam
13 Amersfoort
14 Zaanstad
15 Alphen a/d Rijn
16 Zoetermeer
17 Dordrecht
18 Gouda
19 Vlaardingen
20 Den Bosch
21 Velsen
22 Ede
23 Almere
24 Groningen
25 Purmerend
26 Eindhoven
27 Apeldoorn
28 Arnhem
29 Alkmaar
30 Nijmegen
31 Breda
32 Tilburg
33 Zwolle
34 Nissewaard
35 Maastricht
36 Hoorn
37 Lelystad
38 Bergen op Zoom
39 Deventer
40 Oss
41 Leeuwarden
42 Roosendaal
43 Helmond
44 Enschede
45 Hengelo (O.)
46 Almelo
47 Venlo
48 Heerlen
49 Sittard-Geleen
50 Emmen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl