NAC viert de 1-0 tegen MVV

NAC op minimale voorsprong tegen MVV in play-offs dankzij rake strafschop

NAC Breda heeft de eerste wedstrijd in de play-offs om promotie naar de eredivisie thuis met 1-0 gewonnen van MVV. In een niet al te sprankelende wedstrijd was een benutte strafschop van Odysseus Velanas genoeg voor de overwinning. Zaterdag is de return in Stadion de Geusselt in Maastricht.

De wedstrijd stond ook in het teken van het overlijden van NAC-clubicoon Hans van den Dungen. Hij overleed zaterdag op 61-jarige leeftijd. Als eerbetoon was er onder meer een minuut stilte, hingen er spandoeken en werd het spel in de 61ste minuut even stilgelegd.

Play-offs promotie/degradatie begonnen

Eerder vandaag draaide VVV-Venlo een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning op Willem II. Gisteravond trapten FC Eindhoven en Almere City de play-offs af met een 1-0 overwinning voor de Eindhovenaren.

De winnaar van het tweeluik NAC-MVV neemt het in de volgende ronde op tegen de enige eredivisionist in de nacompetitie, FC Emmen. Die eindigen als zestiende in de eredivisie, de nummers zeventien en achttien (SC Cambuur en FC Groningen) zijn direct gedegradeerd.

In de reguliere competitie eindigde MVV als vijfde en NAC als zesde. De openingsfase in het Rat Verlegh Stadion was vanavond voor NAC met meerdere kansen en mogelijkheden, maar die werden niet benut. Daarna kwam de wedstrijd meer in balans, al bleef MVV zonder doelpogingen.

Smaakmaker scoort en valt uit

De strafschop voor de thuisploeg in de 40ste minuut kwam dan ook uit de lucht vallen. MVV-aanvoerder Matteo Waem tikte Velanas neer, die de strafschop zelf benutte: 1-0. Tegenvaller voor NAC was het uitvallen van de doelpuntenmaker en smaakmaker vlak na rust met een blessure.

Odysseus Velanas maakt de 1-0

Het deed de wedstrijd geen goed. De Bredanaars bleven de betere zonder veel te creëren en MVV kwam er maar sporadisch gevaarlijk uit. De nog maar 18-jarige aanvaller Ruben van Bommel was nagenoeg onzichtbaar.

Van Bommel

De zoon van oud-Oranje-aanvoerder Mark van Bommel wordt begeerd door veel clubs in binnen- en buitenland vanwege zijn sterke debuutseizoen bij MVV, maar hij trainde afgelopen week niet voluit mee vanwege een liesblessure. Dat was te merken in Breda, onder toeziend oog van zijn vader en opa Bert van Marwijk, oud-bondscoach van het Nederlands elftal.

MVV probeerde het nog wel, zag een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel en omdat ook NAC niet echt aanzette, bleef het bij 1-0 in Breda.