In de beek liggen honderden jerrycans
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

380 jerrycans met drugsafval gevonden in Brabants dorp, groot deel was leeg

Een groot deel van de jerrycans die vanochtend in Achtmaal in Brabant zijn gevonden, blijkt leeg te zijn. In een klein deel van de 381 jerrycans zaten nog restanten van vermoedelijk drugsafval.

Eerder sprak een politiewoordvoerder van vermoedelijk 6000 liter aan chemicaliën, maar dat is dus niet zo. De jerrycans van 20 liter lagen in een sloot in het buitengebied bij het dorp onder Roosendaal. "Het is zeer waarschijnlijk afkomstig van een drugslab", zegt een politiewoordvoerder.

Omdat veel van de jerrycans leeg waren, valt de schade volgens hem mee. Vanochtend zei de politie dat de bodem en het oppervlaktewater zijn vervuild.

Het afval is inmiddels opgeruimd. Dat ging vrij snel omdat bijna alle jerrycans leeg waren, meldt Omroep Brabant. De sloot met water werd afgedamd en later pompte een tankwagen de sloot leeg.

Een verslaggever van de omroep zei vanochtend dat meerdere jerrycans in de sloot waren opengebarsten en dat er een groene laag op het water dreef.

De jerrycans lekken chemisch afval in het water:

De bodem en het water zijn vervuild door de dumping

Chemisch afval van synthetische drugs als xtc en crystal meth is zeer schadelijk voor de natuur. Volgens de politie is dit de 31e dumping van drugsafval in de regio Zeeland-West-Brabant van dit jaar. Vorig jaar werden in het gebied 21 dumpingen ontdekt.

Advertentie via Ster.nl