Miguel Garcia viert zijn beslissende treffer tegen AZ
NOS Voetbal

Garcia velde AZ achttien jaar geleden in halve finale: 'Laat ze nu maar winnen'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Hij hoeft tijdens thuiswedstrijden van Sporting Portugal de trappen van het Estádio José Alvalade maar te betreden of hij wordt door omstanders steevast herinnerd aan die ene dag: 5 mei 2005.

Of beter: de 122ste minuut van de halve finale van de UEFA Cup tussen AZ en Sporting Clube de Portugal die toen plaatsvond.

In de tachtig officiële wedstrijden die Miguel Garcia speelde voor Sporting Clube de Portugal scoorde hij welgeteld twee keer. Eén van die twee treffers betekende achttien jaar geleden de 3-2 waarmee de uitschakeling van AZ een feit werd. Het bezorgde hem een bijnaam waar hij zijn leven lang aan vast zit.

Held

O Herói de Alkmaar. De Held van Alkmaar.

Hij was geen speler van naam of faam. Allerminst zelfs, klinkt het lachend. "Toch is er geen Sporting-supporter die me níet kent."

Het was een doelpunt dat zijn leven voorgoed veranderde, klinkt het telefonisch vanuit Lissabon, waar hij tegenwoordig werkzaam is in de wereld van onroerend goed. De voormalige rechtsback (40) koopt in het centrum van de Portugese hoofdstad oude panden op, renoveert die en doet ze vervolgens weer van de hand.

Naast die treffer, gemaakt met het hoofd uit een hoekschop, herinnert Garcia zich vooral twee zaken van die memorabele halve finale, 24 uur na de uitschakeling van PSV in de Champions League door AC Milan.

De 8.000 doldwaze supporters in de Alkmaarderhout. En de verkeerde instelling waarmee Sporting het duel aanving.

"We speelden in een heel klein stadionnetje waar het publiek boven op het veld zat en de hele wedstrijd enorm tekeerging. Wat we ook probeerden, we kwamen geen moment in ons spel. Aan de ene kant omdat we nauwelijks uit de voeten konden op dat drassige, zware veld."

"Anderzijds, dat durf ik nu wel te zeggen, omdat we AZ misschien wel een beetje onderschatten. Het was een club die we totaal niet kenden. We hadden beter moeten weten. Een club belandt niet zomaar in de halve finale van de UEFA Cup."

Feyenoord

Sporting schakelde in het UEFA Cup-toernooi eerder gerenommeerde clubs als Feyenoord, Middlesbrough en Newcastle United uit. Aan het duel in De Kuip, in februari 2005, heeft Garcia naar zeggen geen concrete herinneringen.

"Ik weet alleen nog dat we na een van de doelpunten werden onthaald op een enorme bierdouche vanaf de tribunes." Dat de spelers van Sporting vanaf de tribunes werden bekogeld, de Portugese doelman Ricardo een vuurwerkbom naast zich hoorde ontploffen en de wedstrijd uiteindelijk twintig minuten gestaakt werd, heeft Garcia verdrongen.

Het elftal van AZ tegen Sporting in 2005. Boven: Henk Timmer, Barry Opdam, Ron Vlaar, Tarik Sektioui, Robin Nelisse, Kew Jaliens. Onder: Kenneth Perez, Tim de Cler, Adil Ramzi, Barry van Galen, Denny Landzaat.

Waar Sporting op zijn hoede was voor clubs met een grote naam, kwam de pittige tegenstand in de halve eindstrijd van AZ voor de Portugezen als een volslagen verrassing.

"Van de clubs die we vreesden, hadden we dat UEFA-toernooi tot onze verbazing betrekkelijk eenvoudig gewonnen. Tegen de op papier gemakkelijkste tegenstander speelden we onze twee moeilijkste wedstrijden. Zelfs thuis in Lissabon kwamen we niet verder dan een 2-1 overwinning."

Adriaanse

Garcia: "Het spel van AZ lag ons gewoon niet. Het verdedigde heel stug en met de bal aan de voet waren de spelers erg sterk. AZ creëerde heel veel kansen, zo weet ik nog. Nogmaals, we hadden geen moment op zoveel tegenstand gerekend. Dit was veruit de beste ploeg die we dat jaar tegenover ons kregen. Tactisch heel sterk. Het verbaast me niet dat Co Adriaanse het jaar daarop trainer van FC Porto is geworden."

AZ-trainer Adriaanse tijdens de halve finale

De uitschakeling van Sporting, zo herinnert Garcia zich nog helder, was op de late avond van die vijfde mei eigenlijk al een feit. Tot de Portugezen na twee uur en twee minuten spelen een corner kregen.

"In de jeugd moest ik, als verdediger, vaak mee naar voren als er een hoekschop werd gegeven. Op die manier heb ik als jonge speler best wel wat doelpunten gemaakt. Ik kreeg in Alkmaar ineens de opdracht om samen met onze keeper de aanval te versterken."

Garcia deed wat hem werd opgedragen. Met het hoofd kopte hij bij de eerste paal de bevrijdende 3-2 binnen uit een niet eens zo strakke hoekschop van de Chileense invaller Rodrigo Tello. "De rest is geschiedenis."

Litteken

Het fysiek zware treffen tegen de ploeg van Adriaanse leverde Garcia, buiten dat allesbeslissende doelpunt, een tweede blijvende herinnering op. "Ik werd op een gegeven moment door een schoen geraakt boven mijn lip. Daar zit nog altijd een litteken van de vier hechtingen die moesten worden gezet."

Dolle vreugde bij AZ na de 3-1 in verlenging. Het zou tevergeefs blijken.

Op het vliegveld in Lissabon wachtte de spelers daags na de wedstrijd een onthaal door duizenden supporters. Er speelde zich aan de boorden van de Taag die dag evenwel ook een persoonlijk drama af.

Tijdens de wedstrijd in Alkmaar werd de Portugese televisiecommentator Jorge Perestelo op de tribune zo overweldigd door de onverwachte treffer, dat hij onwel raakte en eenmaal thuis in Lissabon het leven liet. Medici hielden het er bij de lijkschouwing op dat zijn emotionele uitbarsting van een etmaal eerder hem met terugwerkende kracht fataal was geworden.

Twee verloren finales

De treffer bracht ook Garcia weinig geluk. In de finale van de UEFA Cup verloor Sporting, nota bene in eigen stadion, met 3-1 van CSKA Moskou.

Zes jaar later stond Garcia, ditmaal in het shirt van SC Braga, in de finale van de Europa League. Een stunt van jewelste, al greep hij opnieuw naast een hoofdprijs. In Dublin ging de zege met minimaal verschil naar, nota bene, aartsrivaal FC Porto.

Garcia (nummer 15) loopt juichend weg na zijn beslissende treffer. De ontzetting bij spelers van AZ is zichtbaar.

Garcia was op dat moment al het prototype van de voetbalnomade. In 2007 verkaste hij van Sporting naar het Italiaanse Reggina, waarvoor hij geen enkele officiële wedstrijd speelde. Hij vervolgde zijn zoektocht naar geluk bij Olhanense, SC Braga, Orduspor, RCD Mallorca en, in India, NorthEast United en Sporting Clube de Goa. In 269 wedstrijden kwam hij welgeteld viermaal tot scoren.

Als zijn agenda het toelaat gaat Garcia donderdag voor de buis zitten om de tweede halve finale van de Conference League tussen AZ en West Ham United te bekijken. Welk van de twee clubs hij hoopt die doorgaat naar de eindstrijd in Praag? "AZ."

Fiftyfifty

"AZ en West Ham zijn twee ploegen die even sterk zijn. West Ham doet het momenteel niet goed in de Premier League en AZ moet daarvan zien te profiteren. De kansen zijn fiftyfifty. Er is geen uitgesproken favoriet."

De reden voor Garcia om te hopen op een Alkmaarse zege is de status van zowel het Nederlandse als Portugese voetbal. "In beide landen lopen uitstekende spelers rond. Het probleem is alleen dat wij alleen nog maar voetballers opleiden. Zodra iemand er met kop en schouders bovenuit steekt, wordt hij verkocht aan Liverpool, Manchester City, Barcelona of Real Madrid. Dat is heel spijtig."

"Laat AZ daarom maar winnen. Het grote geld hoeft wat mij betreft niet altijd en overal te zegevieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl