Topoverleg vandaag van de Turkse oppositie
NOS Nieuws

Turkse oppositie houdt topoverleg in aanloop naar beslissende verkiezingsronde

De Turkse oppositie heeft vandaag topoverleg gehouden in aanloop naar de bepalende ronde van de presidentsverkiezingen. Kemal Kilicdaroglu, de oppositiekandidaat van de centrum-linkse Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft afgelopen weekend veel slechter gepresteerd dan ze hadden gehoopt. Daarom denkt de oppositie nu na over een nieuwe strategie.

Kilicdaroglu (74) vergaderde met vijf andere leiders van oppositiepartijen over een nieuwe aanpak om president Erdogan te verslaan. Naar verluidt krijgt de populaire burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, een veel grotere rol in de campagne.

28 mei beslissend

Kilicdaroglu deed het bij de eerste verkiezingsronde slechter dan de peilingen hadden voorspeld. Hij kreeg volgens de officiële uitslag 44,9 procent van de stemmen en president Erdogan haalde 49,5 procent. De oppositieleider zou hierna zijn pr-team hebben ontslagen.

Op 28 mei komt er een beslissende verkiezingsronde, omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg.

'Nepwereldleider'

Vandaag noemde Kilicdaroglu president Erdogan een "nepwereldleider" die zich "laat aansturen door Rusland".

Erdogan bedankte vandaag nog zijn "dierbare vriend" president Vladimir Poetin voor de verlenging van de graandeal met Oekraïne. De deal werd vandaag voor twee maanden verlengd. In aanloop naar de laatste verkiezingsronde is de verlenging voor Erdogan een diplomatieke overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl