De Nederlandsche Bank stort 5 miljoen in fonds vanwege slavernijverleden
Na het aanbieden van excuses trekt De Nederlandsche Bank (DNB) ook de portemonnee voor de rol die de centrale bank speelde in het slavernijverleden van Nederland. Er wordt 5 miljoen euro gestort in een speciaal fonds voor "lokale initiatieven die bijdragen aan een verbetering van de leefomstandigheden van nazaten".
DNB werkt hiervoor samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat de komende tien jaar de aanvragen beoordeelt. De eerste aanvragen zijn al ingediend en goedgekeurd. Het gaat om geld voor het nog te bouwen Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam, het Elisabeth Samson Huis in Suriname en het Tula Museum op Curaçao.
Vorig jaar bood DNB-president Klaas Knot tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam excuses aan voor de rol van de bank in het slavernijverleden. In een verklaring zegt DNB dat er sinds de excuses "uitgebreid is gesproken met nazaten, organisaties en wetenschappers over hoe de centrale bank kan helpen met bewustwording en het verminderen van de doorwerking van het slavernijverleden".
Eerder bood ABN Amro al excuses aan voor de rol van de voorgangers van de bank. Verder dan het aanbieden van excuses wilde ABN Amro toen niet gaan. Wel beloofde topman Robert Swaak dat de bank zich zou inzetten tegen sociale ongelijkheid en voor diversiteit en inclusie in de samenleving.
Knot sprak vorig jaar in het Amsterdamse Oosterpark nazaten van slaafgemaakten toe: