Leerlingen maken een eindexamen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Examen opnieuw voor vmbo-leerlingen uit Vught door brandalarm

Leerlingen van een middelbare school in Vught moeten hun vmbo-examen Duits opnieuw maken, omdat het brandalarm afgelopen vrijdag afging tijdens het maken van de toets. Dat bevestigt de Inspectie van het Onderwijs na een artikel van Omroep Brabant.

Het brandalarm ging af door broodjes die in de kantine te lang in de oven lagen, zo laat opleidingsdirecteur Raymond de Laat weten. Het alarm werd volgens hem al na een paar seconden uitgezet. Leraren gingen vervolgens snel naar de examenleerlingen om te zeggen dat ze konden blijven zitten, maar een deel van de leerlingen stond al buiten het lokaal en had de kans om met elkaar te praten.

"We weten niet waar ze het over hebben gehad. Het kan zijn dat ze met elkaar over de toets hebben gepraat. Wij moeten het dan helaas ongeldig verklaren, omdat het de uitkomst van het examen kan beïnvloeden", vertelt de Onderwijsinspectie aan de regionale omroep.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft acht klachten gekregen over het brandalarm tijdens het examen. "Heel vervelend", zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Op het Maurick College in Vught hebben 38 leerlingen Duits in hun pakket. Het grootste deel van hen (dat nog bezig was met het examen toen het brandalarm afging) krijgt op 14 juni dus niet te horen of ze geslaagd zijn. Ze moeten het eindexamen Duits opnieuw maken na 19 juni. Die periode is normaal gesproken bedoeld voor het maken van herkansingen. Leerlingen die daarna nog een herkansing Duits nodig hebben, mogen die vervolgens in augustus doen.

Advertentie via Ster.nl