Zo zag de omgeving van Schöningen er 300.000 jaar geleden mogelijk uit
NOS Nieuws

300.000 jaar oude voetafdrukken van de homo heidelbergensis ontdekt in Duitsland

Duitse onderzoekers hebben bij de plaats Schöningen in Noord-Duitsland 300.000 jaar oude menselijke voetafdrukken gevonden. Het zijn volgens de wetenschappers van de Universiteit Tübingen en het Senckenberg Onderzoekscentrum en Natuurmuseum in Frankfurt de oudste menselijke voetafdrukken van het land.

Ze zijn vermoedelijk van drie vertegenwoordigers van de homo heidelbergensis, een uitgestorven mensensoort en directe voorouder van de neanderthaler en de vroege moderne mens. De heidelbergmens leefde van ongeveer 500.000 tot 200.000 voor het begin van de jaartelling.

Een van de gevonden voetafdrukken

De onderzoekers vonden de sporen op een plek waar in die tijd een meer lag, omringd door berken- en dennenbossen en grasland. Ze zijn vermoedelijk afkomstig van twee kinderen en een volwassene. Ook olifanten, neushoorns en andere grote zoogdieren lieten hun afdrukken achter in de zompige oevers van dat meer.

De vondst bevestigt volgens de onderzoekers dat deze mensensoort rond meren en rivieren leefde, waar water en voedsel te vinden waren.

De vindplaats bij Schöningen

Britse wetenschappers vonden in 2013 aan de kust van Norfolk menselijke voetafdrukken gevonden van 800.000 jaar oud. De vondst ging bijna meteen weer verloren. Deze wetenschappers wisten nog wel afgietsels en 3D-opnames te maken voordat de afdrukken door de eb- en vloedwerking werden uitgewist.

De alleroudste voetafdrukken van mensachtigen zijn voor zover bekend in 2001 gevonden op Kreta. Ze zouden ruim 6 miljoen jaar oud zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl