Cornell University
NOS Nieuws

Eeuwenoude menselijke voetsporen gevonden in Amerikaanse woestijn

In de Amerikaanse staat Utah zijn archeologen per toeval op eeuwenoude menselijke voetsporen gestuit. De voetafdrukken werden in de woestijn gevonden en zijn mogelijk 12.000 jaar oud. De sporen werden eind juli gevonden op een oefenterrein van het leger, in een opgedroogd meer in het noorden van de staat.

De Cornell-universiteit - waar de ontdekkers aan zijn verbonden - meldt dat het gaat om voetafdrukken van volwassenen en kinderen die duizenden jaren geleden langs een rivierbedding leefden. De onderzoekers concluderen dat de voetstappen in drasland gezet moeten zijn, moerassige grond die daar al zeker 10.000 jaar niet meer voorkomt.

Archeologen zeggen tegen The New York Times dat de vondst van de afdrukken "puur toeval" is. Ze waren op weg naar een nabijgelegen archeologische vindplaats toen zij de afdrukken in het zand waarnamen.

Het bleek te gaan om zogenoemde ghost tracks, die alleen onder bepaalde omstandigheden zichtbaar zijn. In eerste instantie werd een handvol voetsporen gevonden, maar na intensiever onderzoek bleek het om 88 afdrukken te gaan.

Volgens een betrokken wetenschapper dateren de voetafdrukken mogelijk uit het staartje van de laatste ijstijd. Helemaal zeker weten doen ze dat niet, over de ontdekking is nog geen wetenschappelijk onderzoek verschenen.

Als het klopt dat de voetafdrukken uit de ijstijd stammen, zou dat de tweede keer zijn dat er in de Verenigde Staten menselijke sporen zijn gevonden uit die periode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl