Vreugde bij Basel

Basel met Burger wint verrassend bij Fiorentina, droom Europese finale springlevend

Waar AZ met 2-1 verloor bij West Ham United, is de andere halve finale in de Conference League tussen Fiorentina en FC Basel geëindigd in een verrassende overwinning voor de Zwitsers. In Florence werd het 2-1 door een doelpunt in de extra tijd van Zeki Amdouni.

Burger in de basis

Fiorentina staat achtste in de Italiaanse competitie, Basel is de huidige nummer vijf van Zwitserland. Bij beide teams stond een oud-Feyenoorder in de basis. Bij Basel de 22-jarige middenvelder Wouter Burger, die bij Feyenoord in de jeugd speelde en tot tien wedstrijden in het eerste kwam. Hij vertrok in 2021 naar Zwitserland.

Bij Fiorentina begon de in Nederland geboren Marokkaans international Sofyan Amrabat. Hij stapte in 2017 over van FC Utrecht naar Feyenoord, maar vertrok een jaar later naar Club Brugge. Daar vond hij weer de weg omhoog in zijn carrière, om in 2020 bij Fiorentina te belanden.

Amrabat (links) en Burger (midden) in duel

Vanaf de eerste seconde leunde Basel achterover en liet het de Italianen komen. De eerste keer dat de Zwitsers er goed uit kwamen, in de negentiende minuut, leverde dat meteen de eerste grote kans op, maar Fiorentina-doelman Pietro Terracciano voorkwam een verrassende achterstand.

Uit een corner kopte Arthur Cabral in de 25ste minuut de 1-0 voor Fiorentina binnen. De Braziliaan weigerde te juichen tegen de club waarvoor hij 2,5 jaar speelde voordat hij vorig jaar overstapte naar de club uit Florence.

• EPA
    Fiorentina-fans hadden er zin in voor de wedstrijd
  • AFP
    Ook de Basel-fans vermaken zich in het Stadio Artemio Franchi

In de tweede helft veranderde het spelbeeld en was het weer een corner, dit keer van Basel, die voor gevaar zorgde. Burger kopte de bal via de grond net naast de kruising. Het spel ging daarna op en neer, maar toch kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen.

De 19-jarige Fransman Andy Diouf kaatste de bal met een ploeggenoot op de middellijn, dribbelde richting het Italiaanse doel en schoof de bal rustig vanaf 20 meter in het net: 1-1. Het gaf de Zwitserse burger weer moed. Zeven minuten voor tijd zorgde een hoekschop van Basel opnieuw voor gevaar, maar de bal ging net naast.

Basel pakt overwinning

Fiorentina lukte het maar niet om kansen te creëren in de tweede helft en de Zwitsers frustreerden de Italianen meer en meer. Nog erger werd het voor het thuispubliek toen Basel in de 92ste minuut zelfs op voorsprong kwam. Zwitsers international Amdouni schoot van dichtbij de 2-1 binnen. Daar bleef het bij in Florence.

Volgende week donderdag is de return in Zwitserland.