Een trein op het Centraal Station van München
NOS NieuwsAangepast

Duitse spoorpersoneel staakt vanaf zondagavond

Het Duitse spoorwegpersoneel legt vanaf zondagavond het werk neer voor vijftig uur. Dat maakte de spoorvakbond EVG bekend.

Het treinverkeer in Duitsland zal daardoor ruim twee dagen grotendeels platliggen, maar ook de internationale treinen van Nederland naar Duitsland worden getroffen. De Intercity Berlijn, de Nightjet-slaaptreinen naar Zwitserland en Oostenrijk en de ICE-treinen van Nederland naar Duitsland komen van zondag 22.00 uur tot woensdag 00.00 uur te vervallen.

De staking heeft ook effect op de dienstregeling van Arriva. De treinen tussen Heerlen en Aken en die tussen Bad Nieuweschans en Weener zullen volgens Arriva mogelijk niet rijden.

Cao-conflict

De staking is het gevolg van een slepend cao-conflict met Deutsche Bahn (DB) en andere spoorwegbedrijven. EVG had al gedreigd met nieuwe acties, die langer zouden duren om de eisen voor een flink hoger loon kracht bij te zetten. De vakbond wil dat spoorwerknemers gecompenseerd worden voor de hoge inflatie.

Ook vorige maand lag het treinverkeer al grotendeels plat vanwege stakingen. De onderhandelingen over de cao's van het spoorwegpersoneel lopen al sinds februari, maar verlopen stroef. De EVG onderhandelt over nieuwe cao's voor ongeveer 230.000 werknemers, van wie er 180.000 voor DB werken.

'Geduld begint op te raken'

Volgens de vakbond is er vrijwel geen beweging aan de onderhandelingstafel. EVG-onderhandelaar Cosima Ingenschay zei op een persconferentie dat het geduld van spoorwerkers begint op te raken en dat een staking van 50 uur nodig is om te laten zien hoe ernstig de situatie is.

DB noemt de actie "disproportioneel" omdat het staatsspoorbedrijf al zijn loonvoorstellen richting EVG heeft verhoogd. Topman Richard Lutz zei al eerder dat treinreizigers een oplossing willen in het cao-conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl