NOS NieuwsAangepast

Amper treinen in Duitsland door ov-stakingen in cao-conflict

Het treinverkeer in Duitsland ligt een groot deel van de dag lam door een staking van de spoorweg- en vervoersvakbond EVG.

De EVG heeft de medewerkers van zo'n 50 spoorwegmaatschappijen opgeroepen om vandaag van 03.00 uur tot 11.00 uur een waarschuwingsstaking te houden voor het afdwingen van een nieuwe cao.

Treinvervoerder Deutsche Bahn meldt dat rond 13.00 uur het langeafstandsverkeer weer wordt opgestart. Het regionale treinvervoer komt iets eerder op gang, zegt een woordvoerder tegen persbureau DPA.

Met name het langeafstandsverkeer kan nog uren na afloop van de waarschuwingsstaking ontregeld zijn. Ook het goederenvervoer over het spoor ondervindt hinder en ontstaan er files op de rangeerterreinen.

Nederland

Het internationale treinverkeer tussen Nederland en Duitsland is ook ontregeld door de staking. NS Internationaal meldt dat alle Nightjet-nachttreinen zijn geannuleerd, net als een groot aantal ICE-treinen tussen Frankfurt en Amsterdam.

Ook een reeks intercity's tussen Berlijn en Amsterdam die vanochtend en in de loop van de middag zouden vertrekken, rijden niet.

Loononderhandelingen

De stakingen zijn het gevolg van de haperende loononderhandelingen die in februari begonnen. De EVG onderhandelt over nieuwe cao's voor ongeveer 230.000 werknemers, van wie er 180.000 voor Deutsche Bahn werken.

De volgende onderhandelingen tussen EVG en DB zijn gepland voor aanstaande dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl