Leen Pfrommer in 2001 als coach van de DSB-ploeg
NOS Schaatsen

Markante schaatsbondscoach Leen Pfrommer (87) overleden

Leen Pfrommer, een van de markantste schaatscoaches van Nederland, is na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd in het UMC van Utrecht overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Meerdere generaties aan topschaatsers zijn groot geworden onder Pfrommers leiding. Zo werkte hij met onder anderen Ard Schenk, Kees Verkerk, Gerard Kemkers, Leo Visser, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Ids Postma, Marianne Timmer, Jan Bos en Erben Wennemars.

Pfrommer boekte in de jaren zeventig grote successen als bondscoach, met mannen als Schenk, Verkerk, Harm Kuipers, Piet Kleine en Jan Bols, die hij als gewestelijk rijder naar de top had gebracht. Onder Pfrommers bewind haalde Nederland vier keer olympisch goud, vijf keer goud bij het WK allround en twee keer bij het EK allround.

Oog voor talent

Pfrommer stond bekend om zijn oog voor talent, zijn vooruitstrevende trainingsprogramma's en zijn markante oranje muts. Als oud-militair had hij een eigen manier van leidinggeven, en daar waren niet alle schaatsers blij mee. Zo kwamen er ook geregeld conflicten op zijn weg.

Hij baarde opzien door de vaste kamergenoten Schenk en Verkerk uit elkaar te halen en Schenk op een kamer met Bols te leggen. Vooral daardoor kwam Schenk onder het mentale juk van de dominantere Verkerk vandaan en kwamen zijn grote successen.

In 1977 stopte Pfrommer als bondscoach. Hij bleef echter actief langs de schaatsbaan als co-commentator bij de NOS. Legendarisch was zijn commentaar toen Hilbert van der Duim bij het WK allround in 1981 een ronde te vroeg stopte op de 5.000 meter. "Hilbert, je moet doorrijden, jongen!"

Schaatscoach Pfrommer, ook de man van 'Hilbert, je moet doorrijden jongen!'

In 1985 keerde Pfrommer terug als coach bij Jong Oranje. Grote talenten als Kemkers, Visser, Zandstra, Ritsma en Postma kregen allemaal te maken met het regime van de geboren Harderwijker.

Basis voor sprintsucces

Tien jaar later stapte hij over naar de sprintploeg, maar vanwege een gebrek aan succes werd hij teruggezet naar de opleidingsploeg van de sprinters. Daarin leerde hij Timmer, Bos en Wennemars de kneepjes van het vak. De drie zouden later allemaal wereldkampioen worden, voor het eerst telde Nederland mee als sprintland.

Pfrommer legde de basis voor dat succes, maar kon tot zijn frustratie zijn werk niet afmaken omdat Timmer, Bos en Wennemars al snel naar de kernploeg werden overgeheveld.

Pfrommers laatste trainersklus was in de jaren 2000 en 2001 bij de commerciële DSB-ploeg van Dirk Scheringa. Zijn grote successen uit de jaren zeventig wist hij echter niet meer te evenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl