NOS NieuwsAangepast

Stakingen Albert Heijn voorbij: akkoord over cao distributiecentra

Albert Heijn en vakbonden FNV en CNV zijn het eens over een nieuwe cao voor distributiecentrummedewerkers. Ze krijgen een loonsverhoging van 10 procent.

De loonsverhoging geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 april. Ook komt er geen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor huidige en toekomstige werknemers. Albert Heijn wilde eerder nog de toeslagen verlagen voor speciale werkdagen, zoals bijvoorbeeld de zondagsdienst.

In de distributiecentra van Albert Heijn werken 5000 tot 6000 mensen. Van hen is 45 procent uitzendkracht, die groep gaat er met de nieuwe cao ook op vooruit.

Zo wordt het rooster van uitzendkrachten vanaf nu minimaal twee weken van tevoren bekendgemaakt, en wordt er beter rekening gehouden met opeenvolgende diensten. Volgens de FNV kon het zich voordoen dat uitzendkrachten na een nachtdienst een paar uur later weer aan het werk moesten.

Tevredenheid over akkoord

Albert Heijn laat weten tevreden te zijn met de gemaakte afspraken en is blij dat ze zich samen met alle collega's weer volledig kunnen richten op hun klanten. De FNV spreekt van een goede cao en spreekt zijn bewondering uit voor alle mensen die gestaakt hebben. "De stakende medewerkers mogen ongelooflijk trots zijn op zichzelf en elkaar."

Het akkoord tussen de vakbonden en Albert Heijn moet nog worden voorgelegd aan de vakbondsleden. Omdat alle eisen van de stakers zijn gehonoreerd, verwacht het CNV dat er getekend gaat worden. Ook de FNV zegt het akkoord positief aan de leden voor te leggen.

Er werd tot vorige week donderdag gestaakt bij vijf van de zes distributiecentra door zo'n 1500 werknemers. In veel winkels waren er daardoor lege schappen. Volgens Albert Heijn zijn alle schappen inmiddels nagenoeg weer gevuld. De supermarkt liep door de acties zo'n 35 tot 45 miljoen euro omzet mis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl