De Russische president Vladimir Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin blijft Westen aanvallen in toespraak: 'Ze willen ons land vernietigen'

De Russische president Poetin heeft in een toespraak op het Rode Plein in Moskou opnieuw uitgehaald naar het Westen, dat hij onder meer russofobie verwijt.

De toespraak was ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning, de dag waarop Rusland de overgave van nazi-Duitsland in 1945 herdenkt. Het is een van de belangrijkste feestdagen van het land en wordt traditioneel gevierd met militaire parades.

"Er wordt een echte oorlog gevoerd tegen ons moederland", begon Poetin zijn speech, waarin hij beweerde dat Rusland juist een vreedzame toekomst beoogt. "De westerse elite vertoont haat en russofobie. Ze willen ons land vernietigen. Maar het Westen is vergeten wie de nazi's heeft verslagen", sprak de president.

Slechts één WO II-tank

De militaire parade ter ere van de feestdag was dit jaar opvallend bescheiden. Zo zag president Poetin maar één WO II-tank langsrijden op het Rode Plein. Vorig jaar was dat een hele colonne tanks, inclusief een reeks moderne modellen.

Analisten wijzen naar de invasie van Oekraïne om de versoberde parade te verklaren. Na ruim 14 maanden oorlog zou Rusland weinig materieel kunnen missen voor een show. Ook zou de recente drone-aanval op het Kremlin, waarvan Oekraïne door Rusland wordt beschuldigd, zijn gebruikt als excuus om minder voertuigen dan normaal mee te laten rijden in de optocht.

Maar één tank bij Russische parade, die flink is afgeslankt door oorlog

De Russische president verweet het Westen het "vernietigen van de traditionele familiewaarden". Hij zei dat het Oekraïense volk gegijzeld wordt door "westerse ambities".

Poetin beschuldigde daarnaast andere voormalige Sovjetlanden, zoals Oekraïne, ervan "de herinnering aan echte helden te willen wissen" door gedenktekens van Sovjetstrijders en generaals te vernietigen.

Dat sluit aan bij de bekende retoriek van Poetin, die vaker de ongefundeerde beschuldiging poneert dat de regering van Zelensky geleid wordt door neonazi's en dat Oekraïne de facto een fascistisch land is.

Een impressie van de toespraak van Poetin:

Poetin haalt uit naar Westen in speech op Overwinningsdag

Verder prees Poetin de deelnemers aan de "speciale militaire operatie", zoals de oorlog in Oekraïne genoemd wordt door het Kremlin. De toekomst van de Russische staat en het volk hangt af van de mensen die ervoor vechten, zei Poetin. "We treden in de voetsporen van onze voorouders."

Mensen die zich aangemeld hebben voor het leger, de veiligheidsdienst FSB en andere troepen werden ook opgehemeld: "We verwelkomen jullie allemaal, verwelkomen iedereen die voor Rusland vecht, iedereen die zijn militaire plicht vervult."

Hierop verwees Poetin naar de verdiensten van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog. "Tijdens de Grote Patriottische Oorlog hebben onze voorouders bewezen dat er niets sterker is dan onze liefde voor ons moederland, voor Rusland, voor ons leger, voor de overwinning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl