NOS Sport

Herlings pakt motocrosslegende Everts record af met 102de GP-zege

Herlings schrijft historie met winst in Spanje: 'Lange reis van 0 naar 102'

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft het recordaantal GP-overwinningen overgenomen van Stefan Everts. De 28-jarige Brabander schreef de Grote Prijs van Spanje op zijn naam en heeft nu 102 GP's gewonnen, één meer dan motocrossgrootheid Everts voor elkaar kreeg.

De Belg Everts werd tussen 1991 en 2006 tien keer wereldkampioen. Zeven keer was hij de beste in de zwaarste klasse (MX1 en MXGP). Herlings heeft vijf wereldtitels gewonnen, drie in de MX2 en twee in de MXGP.

Herlings nam Everts het record in stijl af door in Spanje beide manches te winnen. "Ik heb het zelf gedaan, moet dus mezelf bedanken", zei Herlings na zijn recordbrekende GP-zege. Dertien jaar geleden boekte als hij 16-jarige zijn allereerste overwinning in toen nog de MX2.

Herlings troeft thuisrijder Prado af

In de eerste manche duurde het even voordat Herlings het verschil kon maken. Hij moest eerst Prado twee keer passeren, maar daarna nam hij afstand van de Spanjaard.

Daarna ging Herlings op jacht naar Jeremy Seewer en Mattia Guadagnini, die beiden geen antwoord hadden op de ontketende Brabander. In het spoor van Herlings reed Prado naar de tweede plaats.

In de tweede manche was Herlings opnieuw een klasse apart. Hij nam in de negende ronde de leiding en reed daarna onbedreigd op de zege af. Prado kwam ditmaal niet verder dan de vijfde plaats en zag zijn voorsprong in de WK-stand slinken naar zes punten. Glen Coldenhoff eindigde als vijfde in Spanje, Calvin Vlaanderen als achtste.

Romain Febvre en Maxim Renaux - de nummers drie en vier in de WK-stand - deden niet mee. Beiden raakten geblesseerd tijdens de kwalificatierace op zaterdag. Het is niet bekend hoe lang de twee Franse coureurs uitgeschakeld zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl