Remco Evenepoel verruilt zijn regenboogtrui voor zijn eerste roze tricot als leider in de Giro.
NOS Wielrennen

Evenepoel hoeft deze Giro niet in voetsporen Merckx te treden: 'Roze snel weggeven'

Twee jaar geleden werd Remco Evenepoel door de Belgische collega's van Sporza uitgeroepen tot de eerste Belgische rozetruidrager sinds Rik Verbrugghe in 2001. Alleen hadden de hunkerende redacteuren op de chaotische onverharde aankomst op San Giacomo de Hongaar Attila Valter over het hoofd gezien.

Die roze trui kwam er ook later die Giro niet meer, want op de Strade Bianche van Toscane ging voor Evenepoel het licht uit. Vandaag rekende Evenepoel met die herinnering af. Hij declasseerde alle concurrenten in de openingstijdrit van de Giro en gaat nu al met een enorme voorsprong aan de leiding.

Stiekem wordt zelfs al gefluisterd over Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden het roze van start tot finish droeg in de Ronde van Italië. "Dit is een lekkere manier om terug te komen in de Giro."

Evenepoel weet al wanneer hij roze trui weg wil geven: 'Maar eerst morgen genieten'

Twee jaar geleden waren er vooral de verwachtingen, maar ook de vraagtekens rond de favorietenrol van Evenepoel in zijn eerste grote ronde. Inmiddels staat er een andere Remco, ondanks zijn 23 lentes pas.

In de Vuelta leerde hij hoe je een grote ronde moet winnen. Daarna volgde de wereldtitel en dit voorjaar ook al zijn tweede monument met Luik-Bastenaken-Luik.

'Beste vorm mogelijk'

Vlak na de finish van de tijdrit van vandaag leek hij ook alweer zo fris als een hoentje toen hij voor de camera van de Giro-organisatie stond. Met een jongensachtige brede grijns gaf hij geduldig antwoord op de vragen. "We konden deze Giro niet beter beginnen. We wilden zo hard mogelijk gaan. Dat is aardig gelukt."

Inmiddels gehuld in het roze en vele interviews verder deed hij - met mondkapje dit keer - ook voor de NOS-camera geduldig zijn verhaal. "We waren niet echt gefocust om vandaag die roze trui te pakken", klonk Evenepoel geroutineerd.

"De prestatie van vandaag was goed genoeg om te winnen en de winst betekent het roze. Ik ben supercontent. Ik denk dat ik hier in de best mogelijke vorm aan de start ben gekomen. Dat is vandaag wel gebleken."

Bekijk hieronder de samenvatting van de eerste etappe in de Giro d'Italia, een tijdrit van 19,6 kilometer van Fossacesia naar Ortona.

Evenepoel pakt roze trui na sterke openingstijdrit, Roglic verliest 43 seconden

Evenepoel pakte zijn winst vooral op het vlakke, waar hij zijn aerodynamica en turbodijen kon laten spreken. Aan de voet van de klim reed hij rond met een waanzinnig gemiddelde van 58 kilometer per uur. Uiteindelijk kwam hij uit boven de 55 kilometer per uur. "Vooraf in de bus zei ik dat een tijd van 21.30 nodig zou zijn om te winnen", rekende Evenepoel voor in het flashinterview. "Uiteindelijk reed ik 21.18, dus ik zat er niet zo ver vanaf."

Het verschil met zijn grote rivaal Primoz Roglic na de tijdrit van iets meer dan 19 kilometer was liefst 43 seconden. Aarzelend beaamde Evenepoel dat de verschillen groter waren dan verwacht. "Gisteren zeiden we: moesten we 15 seconden kunnen pakken op de klassementsmannen, dan zou dat een superprestatie zijn. Het zijn er dertig en meer geworden. Beter dan verwacht."

Roglic niet onder de indruk van Evenepoel

Opvallend genoeg was zijn Sloveense rivaal zelf best te spreken over zijn eigen prestatie. Tenminste, zo leek het toen hij vlak na zijn tijdrit op de rollers aan het uitfietsen was. "Voor mijn gevoel heb ik een goede tijdrit gereden, al ken ik de resultaten nog niet helemaal."

Roglic niet onder de indruk van Evenepoel: 'Tijdrit was goed, nog 20 ritten te gaan'

Geconfronteerd met de enorme kloof die Evenepoel nu al geslagen heeft, haalde Roglic zijn schouders op. "Hij was duidelijk sneller vandaag. Maar ik ben niet echt onder de indruk. Er zijn nog twintig dagen te gaan en dan zal de snelste en sterkste winnen. Natuurlijk wil je liever een voorsprong hebben, maar aan de andere kant sta ik ook weer niet drie minuten achter. Ik ben content."

Niet 'de nieuwe Merckx'

De kans is groot dat Evenepoel het roze voorlopig nog wel even zal houden, want het gat met de beste sprinters (Mads Pedersen en Michael Matthews) is meer dan een minuut. Dat gat is te groot om met bonificatieseconden te dichten.

Het dragen van de leiderstrui betekent dat zijn ploeg het gewicht van de koers zal moeten dragen, de reden waarom veel favorieten niet staan te springen om van begin tot einde aan de leiding te staan.

Ook daar heeft Evenepoel al over nagedacht. En dan blijkt dat hij niet per se 'de nieuwe Merckx' hoeft te zijn. "Ik denk dat het vrij logisch is als ik zeg dat we hem willen weggeven. Daar zal iedereen ook wel akkoord mee gaan. Rit vier nodigt uit om hem weg te geven. Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, je moet de koerssituatie ook afwachten en maken dat we 'm kunnen weggeven. Maar eerst ga ik van de komende dagen genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl