NOS Wielrennen

Evenepoel deelt met sterke tijdrit direct flinke tik uit aan Roglic in Giro

Evenepoel pakt roze trui na sterke openingstijdrit, Roglic verliest 43 seconden

Remco Evenepoel heeft de eerste roze trui veroverd van de 106de editie van de Giro d'Italia. De 23-jarige Belg van Soudal Quick-Step won de eerste etappe, een individuele tijdrit van bijna twintig kilometer met een klim van gemiddeld 5,3 procent in de laatste kilometer.

Daarmee is hij de eerste Belg in 22 jaar tijd die de roze trui mag aantrekken in de Italiaanse grote ronde. Rik Verbrugghe was in 2001 de laatste Belg die dat voor elkaar kreeg.

Evenepoel oppermachtig

Evenepoel legde de basis voor zijn overwinning in het eerste, vlakke stuk. Dat legde hij af met een gemiddelde van maar liefst 58,31 kilometer per uur. Uiteindelijk klokte de wereldkampioen op de weg een tijd van 21 minuten en 18 seconden.

Grote concurrent Primož Roglič van Jumbo-Visma deed er maar liefst 43 seconden langer over dan Evenepoel. Daarmee werd de Sloveen zesde. Tijdritspecialist Filippo Ganna van INEOS Grenadiers werd tweede op 22 seconden, João Almeida, de kopman van UAE, eindigde op de derde plek op 29 seconden.

Ook op andere klassementsrenners als Tao Geoghegan Hart, de Girowinnaar van 2020, pakte Evenepoel 40 seconden. Geraint Thomas moest 55 seconden toegeven.

Ingehaalde Hoole beste Nederlander

Daan Hoole werd onderweg ingehaald door de ontketende Evenepoel, maar toch was de jongeling van Trek-Segafredo de beste Nederlander met een achttiende plek. De vervanger van de door corona gevelde Giulio Ciccone deed er 1 minuut en zeventien seconden langer over dan winnaar Evenepoel.

Bekijk hieronder de reacties van Bauke Mollema, Thymen Arensman, Primož Roglič, Remco Evenepoel en Koen Bouwman.

Bauke Mollema, ook van Trek-Segafredo, staat na de eerste dag 29ste op 1 minuut 27. Thymen Arensman (Ineos) kwam vier seconden later binnen dan Mollema en werd 32ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl